(Door Koos Neijnens)

In diverse media stond het bericht dat de kermis in Nederweert zou doorgaan. Vanwege corona in aangepaste vorm. Inmiddels zijn ook de kermiswagens vanuit Weert weer teruggekeerd naar hun thuisbasis. Als vroeger de zomervakantie voorbij was en we weer aan het werk moesten, keek ik altijd uit naar de kermissen in Nederweert en Weert natuurlijk. Dat waren dan weer prettige vooruitzichten na veertien dagen fietsvakantie.

Met vrienden op stap naar Nederweert-kermis (en in het weekend soms naar de Santa Domingo) fietsten we vanuit Weert altijd via een historische route. Niet dat we daar toen enig benul van hadden, maar met de kennis van nu was dat wel zo. We reden over de Helmondseweg, de Caelerweg en Rosveld naar Nederweert. Een historische route, immers op Rosveld verloor ooit eeuwen geleden een visboer een grote platte vis. Het bleek niet de duivel te zijn, zoals veel Weertenaren toen dachten, maar gewoon een rog.

Afgezien van het Rogstaekersverhaal was het ook een historische route, omdat de Caelerweg en het Rosveld niet meer bestaan. Opgeslokt door de vooruitgang sinds de jaren 90 van de vorige eeuw.

Bedrijventerrein Kampershoek, de Ringbaan en de A2 deden de Caelerweg en Rosveld naar de geschiedenisboeken verdwijnen.

Aan het Rosveld, dat tot 1991 nog bij de gemeente Nederweert hoorde, stond een mooie boerderij met de naam Hoeve De Wijde Blik. Daar woonden de kinderen Reinders, die er een boerenbedrijf uitoefenden.

De Wijde Blik, een prachtige naam voor deze hoeve die de wijdsheid van het toenmalige landschap weerspiegelde.

Hoeve De Wijde Blik is zoals nagenoeg alle woningen en boerderijen in dit gebied verdwenen. Er is ander ‘blik’ voor in de plaats gekomen: Blik dat over de Ringbaan en de A2 raast. En vanaf nu ook het ‘blik’ van de gigantische logistieke loodsen, de dozen van Heijlen en DHL. Dat heet vooruitgang.

Door Koos Neijnens i.s.m. Stadsgidsen Regio Weert • Reageren: info@stadsgidsenweert.nl • Foto: Gemeentearchief Weert (gemeentearchiefweert.nl)

Bron: Weert Magazine