Tingelingeling … toet toet…

“Aan de kant jongeman.”

“Niet vergeten je hand uit te steken.”

“Denk erom: snelverkeer gaat vóór langzaam verkeer. En rechtdoor op dezelfde weg gaat voor!”

“Kunt u mij de weg naar Roermond wijzen, heer?” “Kijk maar op de richtingaanwijzer.”

Het zou zomaar kunnen dat dit soort geluiden en kreten in 1926 te horen waren in het huidige stadspark. Daar hadden leerlingen en leerkrachten van de Nijverheidsschool een heuse verkeerstuin aangelegd. Er hoorde zelfs een garage bij.

De Nijverheidsschool stond op de plaats waar nu woon-zorgcomplex Ververshof staat. Jongens leerden er een technisch vak: schilderen, timmeren, aanleg van elektra, technisch tekenen en nog veel meer. De eerste directeur van de school was de heer Toon Hootsmans. Die maakte deze en nog veel meer foto’s. De kleinkinderen van Toon Hootsmans vonden hiervan enkele jaren geleden de unieke glasplaatnegatieven en hebben ze beschikbaar gesteld aan het gemeentearchief.

Op deze plek, de voormalige schootsvelden bij kasteel de Nijenborgh aan de Biest, is nu het stadspark. Op de foto linksboven: de Tiendschuur. Rechtsboven is nog een gedeelte van de oude kasteelmuur te zien. Daarnaast de eerste houten opslagruimte van Houthandel Scheijmans. Zij kochten in 1923 het kasteel van de gemeente. Ook op dit moment rijden er weer auto’s en graafmachines door het stadspark. Wandelpaden worden aangelegd, bomen en struiken geplant, de oude kasteelmuren en torens zijn weer zichtbaar gemaakt. Als het een beetje meezit wordt in juni gestart met het weghalen van de asfaltverharding op de voorburcht achter de eeuwenoude toegangspoort.

Aansluitend gaan de archeologen aan de slag. Van deze opgravingen worden films gemaakt, er komen rondleidingen en schoolkinderen bezoeken het terrein. De geschiedenis herhaalt zich: Praktijkonderwijs in 1926 en in 2021.

Door Koos Neijnens i.s.m. Stadsgidsen Regio Weert • Reageren: info@stadsgidsenweert.nl • Foto: Gemeentearchief Weert (gemeentearchiefweert.nl)
Weert Magazine: juni 2021