(Bron: De Limburger)

Vanuit de toren van de Sint Martinuskerk in Weert speelt beiaardier Frank Steijns een maand lang concerten met bekende muzikanten. De eerste gast van dit Torenfestival was gisteravond muziekduo Haevn. „Vanwege coronamaatregelen mogen we vooraf niet bekendmaken wie er nog meer komen.”
DOOR KIM NOACH

Een doorgewinterde musicus zoals Frank Steijns heeft niet vaak kriebels in zijn buik als het om optredens gaat. Daar zorgt zijn vaste baan als violist bij het Johann Strauss Orkest van André Rieu wel voor. En tóch had Steijns gistermiddag ietwat klamme handjes van de spanning.

Met nog een paar uur te gaan voor het concert om acht uur, start Steijns ’s middags de eerste repetitie met muziekduo Haevn. Pianist/componist Jorrit Kleijnen (uit Kerkrade) en singersongwriter Marijn van der Meer zijn net in Weert gearriveerd. Steijns lacht: „We noemen de concerten tijdens dit eerste Torenfestival verrassingsconcerten, omdat we vanwege coronamaat­regelen vooraf niet bekend mogen maken welke artiesten samen met mij optreden. Als je als muziekfestival bezoekers naar de stad ‘lokt’, moeten ze verplicht een negatieve coronatest tonen. Daarvoor zouden we het plein moeten afzetten en toegangscontrole opzetten…dat is niet te handhaven. Maar goed, de concerten zijn niet alleen voor het publiek een verrassing, ook voor ons – de musici – is het afwachten hoe het uitpakt.”

Kloten

Als ik nu niet letterlijk en figuurlijk aan de bel trek, zijn er straks geen opvolgers meer. Frank Steijns
Het is een gewaagde keuze van Steijns om de dromerige, sferische popmuziek van Haevn samen te brengen met het monumentale carillongeluid van de Sint Martinuskerk in Weert. Steijns: „Ik belde Jorrit op met dit voorstel. Hij begon te lachen en zei: ‘Jij hebt wel kloten om dit aan te durven.’” Steijns arrangeerde de muziek van Haevn zo dat het carillon de piano vervangt. Een beetje bezorgd klinkt het: „De klokken van het carillon zijn niet helemaal zuiver gestemd, maar daar moet men maar doorheen luisteren.” Kleijnen grijnst: „Franks voorstel was zo bizar, dat we meteen ‘ja’ hebben gezegd.”

Zanger Marijn van der Meer: „Maar het klonk meteen mooi, vanaf het eerste moment. Echt goed.” Ook Kleijnen is onder de indruk hoe de twee muzieksoorten samenkomen. Dat hij vanavond zelf geen actieve rol speelt, vindt hij niet erg: want muziek maken op ruim zeventig meter in de lucht, is een unieke kans.

Met het optreden van Haevn is de allereerste editie van het Weerter Torenfestival een feit. Het initiatief komt van Steijns die al zestien jaar een beiaardfestival verzorgt vanuit de St. Martinuskerk. Hij werd geïnspireerd door zijn coronaproof concertreeks vanuit de Heerlense Pancratiuskerk vorig jaar augustus en de concerten die hij verzorgde achter het Maastrichtse carillon vanuit het stadhuis. „Die optredens hebben op socialemediakanalen meer dan 200.000 views, ongelooflijk! Dat smaakte naar meer.”

Het Torenfestival is een samenwerking van Bospop, Munttheater, Stichting ‘Vrienden van de beiaard’, muziekschool RICK, horecaondernemers, Centrummanagement Weert en de gemeente. Van 24 juni tot en met 24 juli geeft Steijns concerten van een half uur tot driekwartier.

Drive

Via een livestream op Facebook zijn de concerten – gefilmd vanuit de toren – mee te kijken en te beluisteren. Steijns: „Dit wordt nergens anders in Nederland, wat zeg ik: nergens ter wereld gedaan. Een cross-over van carillon en moderne (pop)muziek. Misschien omdat andere beiaardiers behoudender zijn in hun muziekkeuze, ze kiezen vooral een klassiek(er) repertoire. Ik ben geen purist en heel goed in staat om out of the box te denken. Dat doen we bij Rieu niet anders.”

Die drive om het carillon te ‘verjongen’ komt voort uit zijn passie voor het monumentale instrument waar hij als jochie van vijf verliefd op werd. Het hoort bij ons cultureel erfgoed. Het is mijn overtuiging dat deze cross-overs de manier zijn om het instrument onder de aandacht te brengen van een nieuwe generatie. Als ik nu niet letterlijk en figuurlijk aan de bel trek, zijn er straks geen opvolgers meer.”

De concerten starten elke donderdagavond om 20.00 uur en zaterdagmiddag om 15.00 uur.

www.torenfestival.nl