Broeder Gerard Mathijsen (Weert, 1937), abt-emeritus van het Benedictijnerklooster te Egmond, is deze week op bezoek bij de Birgittinessen in de Maasstraat.
Hij begeleidt de jaarlijkse retraite van de zusters als voorbereiding op het Pinksterfeest. Vrijdag a.s. wordt de week afgesloten met de ‘hernieuwing van geloften’.

Wertha Mouttoren
Oud-Weertenaar Mathijsen bezocht dinsdag 14 mei ook de Wertha Mouttoren. Gerard Mathijsen is de jongste zoon van Constant Mathijsen, een van eerste eigenaren van de Wertha Brouwerij. Broeder Gerard was daar op uitnodiging van Huub Raemaekers, initiator van het Wertha museum annex proeflokaal De Mouttoren aan de Industriekade.
Film en boek
Na een korte rondleiding door het museum, werd de film van Jo van Geneijgen over de geschiedenis van Wertha Brouwerij vertoond.
Voor Gerard Mathijsen was dat een feest van herkenning.
Speciaal voor het Wertha museum had hij voor Raemaekers een bijzonder cadeau meegenomen: het Brouwersboekje van zijn oom Sjef (Jozef) Mathijsen, die enkele jaren in Duitsland stage liep om het brouwersproces onder de knie te krijgen.
Het boek staat, in het Duits geschreven, vol met aantekeningen over het proces van bierbrouwen: formules, bierrecepten, materiaalkosten en financiële overzichten.

Wertha Minal-krat
Huub Raemaekers liet ook een ingelijste foto zien van een nog jonge broeder Gerard met een ‘Wertha Minal’ – kratje in zijn hand; een kratje onder het kaarsvet. De foto was genomen tijdens het bezoek van het St. Martinuskoor aan de abdij begin jaren ‘80. Het Martinuskoor kwam naar Egmond om de zang te verzorgen tijdens de zondagse viering. Bij het bezichtigen van de kaarsenmakerij toonde de jonge overste Mathijsen het bewuste Minal-kratje aan het Weerter koor.

Als dank voor zijn bezoek aan de Mouttoren ontving Gerard Mathijsen een bierpakketje van de Mouttoren.
Beide heren vonden de duur van het bezoek -door de volle agenda’s- té kort en spraken af ‘dat er zeker een vervolg gaat komen’.

(Foto’s: Jan Leenders)