In de monumentale paterskerk in Weert is een grafkelder herontdekt. De kelder is mogelijk onderdeel van de het voormalige kasteel de Aldenborgh. Dat was de verblijfplaats van de graven van Horn tussen 1250 en 1458 in Weert.

De afgelopen week is in de Paterskerk in Weert onderhoud gepleegd aan het gebouw. Tijdens een rustig momentje hebben werknemers van het bouwbedrijf Expert Group op verzoek van bestuurslid Bart Maes een betonplaat vrijgemaakt. Daaronder bleek een trap te liggen die toegang geeft tot een kelder. Samen met Aldenborgh bestuurslid en amateurarcheoloog Bouke Kouters namen de mannen een eerste kijkje in de kelder. De kelder is deels gebouwd met grote mergelblokken en overdekt met een stenen gewelf. In de muren zijn tal van namen gekrast van broeders maar ook van buurtbewoners. In een van de muren is een hakenkruis te zien met het jaartal 1934 en de naam P. Wülstan.

In de grafkelder is ook een grote zware muur te zien, die wellicht het fundament is van de buitenmuur van het eerste kerkje van de franciscanen. Afgelopen zaterdag bezochten ambtenaren van de gemeente Weert: Joke Jongeling, beleidsadviseur monumenten & architectuur, Wim Truyen, beleidsadviseur cultuur en John van Cauteren, conservator gemeentemuseum W. de grafkelder. Bouke Kouters (Stichting streekarcheologie Peel, Maas en Kempen) maakte een eerste inventarisatie van de omvang van de kelders.

Bron: MLA