Maandag 5 april 11:30-13:20 op L1 TV

Peter Crins uit Leveroy werkte jarenlang aan een hele bijzondere film: Grensgeval. Daarin vertellen Limburgse ooggetuigen uit zowel België als Nederland op indringende wijze over de Eerste Wereldoorlog.

De Eerste Wereldoorlog en de Spaanse Griep
Saillant detail: aan het einde van die oorlog in 1918 werd de wereld getroffen door een pandemie, de Spaanse Griep. Ook daarover wordt verteld door mensen die het meemaakten.

Negentigplussers vertellen verhalen voor de camera
Crins won met Grensgeval de Servaas Huysprijs op het Limburg Film Festival 2019, in de categorie beste amateurfilm. Begin jaren negentig van de vorige nam Crins het besluit om oude streekgenoten, in de leeftijdscategorie 90+, voor de camera te interviewen. Deze verhalen geven een prachtig historisch beeld uit eerste hand.

De grens over voor veiligheid
Niet alleen de Spaanse Griep maar ook de vluchtelingenstromen naar Nederland leggen een mooie koppeling tussen toen en nu. Hoe ging Nederland destijds om met Belgen die de grens over trokken op zoek naar veiligheid? Het wordt allemaal verteld uit eerste hand.

Het onderwerp overstijgt de regionale invalshoek en krijgt door de herkenbare verhalen over oorlog een universele betekenis.

(De maker heeft met Grensgeval een monument neergezet waarin hij op basis van grondige historische research en persoonlijke getuigenissen welhaast feilloos regionale en internationale geschiedenis verweeft.
Juryoordeel Servaas Huysprijs.)

Een voorproefje… Zie FILMPJE IN LINK NAAR L1 Bron:L1

Aan de Belgische zijde van de grens tekende Crins verhalen op over bijvoorbeeld jongemannen die op leven en dood moesten vechten in de afschuwelijke loopgraven aan de IJzer. Ook kwamen er verhalen naar boven over de grote ontploffing bij het treinstation van Hamont.

Aan de Nederlandse kant komen de mobilisatie en de duizenden Franse vluchtelingen ter sprake die via België bij Stramproy de grens overstaken en in Weert werden opgevangen.

Limburg Doc
Limburg Doc is een platform voor (jonge) Limburgse documentaire-makers en voor documentaires over Limburgse onderwerpen.

Bron:L1