Sociëteit De Club heeft op zondag 27 augustus de monumentale Paterskerk aan de Biest als sociëteitsgebouw feestelijk in gebruik genomen.

De leden werden om 14.00 uur ontvangen door voorzitter Piet Verstappen. Sociëteit De Club komt voortaan elke maandagavond samen voor een bridgecompetitie.
Na een korte presentatie van Bart Maes over de geschiedenis van de het Franciscaner kloostercomplex startten de leden in vijf groepen met een wandeling langs vijf saillante, historische punten rond de Aldenborgh en Nijenborgh.
Daar kreeg men van de daar aanwezige stadgidsen informatie over respectievelijk: de geschiedenis van de Aldenborgh, de eeuwenoude gracht, ‘werkmanshuisjes’ van de Minderbroeders en de kloostertuin, de Nijenborgh-kasteelpoort, Philips van Horne, Graaf van Weert en informatie over de Tiendschuur.
De interessante middag werd gezellig afgesloten met een hapje en een drankje.

(Foto’s: Ludo Bronzwaer, Jan Leenders)
—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Over Sociëteit De Club…

Op 28 december 1921 werden de statuten vastgesteld van de vereniging Sociëteit De Club. Deze sociëteit was gevestigd in hotel De Engel in Weert. Uit oude archiefstukken is bekend dat een aantal Weerter heren al tijdens de jaren van de Eerste Wereldoorlog regelmatig samenkwamen in De Engel. Deze heren, want heren waren het, zullen daar hebben gezeten, ‘deftig gekleed in kostuum, een gesteven hemd aan met een das geknoopt onder een stijve boord hoog om de nek. Hoed op het hoofd, handschoenen, een links aan, de andere in die hand en, natuurlijk, in de rechterhand een deftige wandelstok’.
Ruim 100 jaar later neemt deze sociëteit haar intrek in de monumentale Paterskerk. Oorspronkelijk was deze locatie de burcht (donjon) van de graven van Horne en later werd het een franciscaner klooster en tevens de dynastieke grafkerk van de graven Van Horne. Inmiddels wordt er al meer dan 550 jaar gebeden, gedoopt, getrouwd, begraven, gewerkt, bier gebrouwen, gekaart en gemusiceerd. De paterskerk is nog steeds een grote representatieve ruimte in de stad Weert en vervult in het stadsleven een vergelijkbare rol in een andere tijd.
Meer informatie: www.societeitdeclub.nl


______________________________________________________________________________________________________________________________________________