door Arjanne van Voorst

De familie Lemmen had in kerkdorp Laar de bijnaam Körvers. „We waren een markante familie. Mijn opa was mandenmaker (körver in het Weerter dialect)”, vertelt Maria Hendriks-Lemmen. Om ervoor te zorgen dat de verhalen niet verloren gaan, heeft ze er samen met haar broers Thieu en Jan een boek van gemaakt, getiteld ‘Körvers Kâl’.
Verhalen vertellen dat kunnen Maria, Thieu en Jan Lemmen als de beste. „We zijn een familie van verhalenvertellers. Als we bij elkaar komen, is het een vreselijke herrie. Dan komen de verhalen los.”
„Ook verhalen die we al tachtig keer aan elkaar hebben verteld”, lacht Maria. Als voorbeeld noemt ze het verhaal van de hulp van hun moeder. „Mijn oudste broer Wim zat in een ketel om te worden gewassen. Dat gebeurde in die tijd. Alleen stond de ketel met Wim erin op het vuur, terwijl de hulp wegliep. Bijna was die gekookt.” Een ander verhaal dat in het boek staat, gaat over de heks Kiks Ketrien. Daar bestaan twee versies van. Eén ervan heeft Maria uit de eerste hand van haar broer. De slachter liep door het veld met een jachtgeweer om zijn schouder. Hij zag een haas rechtop zitten en schoot met een cartouche gedoopt in het vet van een gewijde kaars. Toen hij ging kijken, was de haas weg. Maar de volgende dag liep de heks Ketrien met een lap voor haar oog door het dorp. “Verhalen worden steeds mooier als ze worden doorverteld. Er komt steeds iets bij”, verduidelijkt Maria.
De verhalen in het boek gaan over de belevenissen van opa Lemmen en oma de Pollaert, hun broers en zussen met hun kinderen. Maar ook over de mensen en de verhalen eromheen. Zeg maar de sociale geschiedenis. „In onze jeugd kregen we op school geen geschiedenis van de eigen streek. Zo wist ik niet dat de onthoofding van de graaf Van Horne, iets met Weert te maken had. Dat hoorde ik pas later”, vertelt Jan. „Het is goed om de verhalen uit je eigen streek te horen en te weten waar je vandaan komt.”
Het boek Körvers Kâl bestrijkt de periode 1800 tot 1959. De jaren dat de familie op Laar 147 woonde. „Wij zijn de laatste van onze generatie. Als wij het niet opschrijven, is het straks weg. Het zou mooi zijn als het boek ook anderen stimuleert om op zoek te gaan naar de verhalen in hun families”, zegt Maria. „Ik vertel de verhalen zoals ik ze heb gehoord en soms een beetje aangedikt.” Neef Louis en broer Thieu zorgden voor waardevolle aanvullingen. Verder dook Maria de archieven in om de verhalen aan te vullen met genealogische gegevens en foto’s. Broer Jan deed de vormgeving.
Het 180 pagina’s tellende boek Körvers Kâl is in beperkte oplage voor 17,50 euro verkrijgbaar bij Jan Lemmen (jylemmen@ziggo.nl). Op de omslag staat een tekening gemaakt door neef Hans Lemmen. Het origineel is aangekocht door het Bonnefantenmuseum.

De broers Thieu en Jan Lemmen en hun zus Maria Hendriks-Lemmen zijn echte verhalenvertellers.

Foto: Arjanne van Voorst

Bron: Dagblad de Limburger