(door: Koos Neijnens)
Bron: Weert Magazine: https://www.facebook.com/stadsgidsenweert/

Er is veel belangstelling voor de nieuwe Lichtenbergwandeling van de stadsgidsen.
In een coproductie met Stichting Behoud de Lichtenberg werkt stadsgids Harrie Mennen samen met de succesvolle filmmaker Jo van Geneijgen aan een prachtige film over het Bisschoppelijk College en De Lichtenberg. In deze film, die begin 2024 wordt gepresenteerd, wordt ook aandacht besteed aan het oude College in de binnenstad en de brand in november 1962 van gebouwen aan de Molenstraat.

35 cent voor een vlaaitje
Op de grote foto zien we de gevels in de Molenstraat na de brand. Rechts is de deur en etalage te zien van bakker Nouwen. Hier kochten wij als studenten voor 35 cent altijd een heerlijk rond Weerter vlaaitje. Bijna mijn hele zondagsgeld ging eraan op.

Trieneke Bergs gered uit de dakgoot
Op de kleine foto zien we de rookpluimen nog uit het dak komen. Het gebouw op de voorgrond is het Muntgebouw, al bijna 50 jaar Taverne de Oude Munt. In het Kanton Weert van 16 november 1962 staat een spannend verslag van de brand:

’In de nacht van 14 op 15 november brak brand uit in de oudste vleugel van het Bisschoppelijk College aan de Molenstraat (…) De op de eerste verdieping wonende leden van het personeel, G. Smets en W. van Laer, werden tegen half drie wakker door een verstikkende rook die hun kamers binnendrong. Met de grootste moeite konden zij via de lange gang de trap bereiken, die hen op de begane grond bracht. Daar realiseerden zij zich plotseling dat op de zolderverdieping nog een lid van het personeel sliep, mejuffrouw T(rieneke) Bergs. De heer Smets rende naar boven en in zijn grote haast rukte hij de klink van haar kamerdeur. Terwijl hij zich wederom naar beneden spoedde om gereedschap te halen, zocht mejuffrouw Bergs voorlopig een veilig onderkomen in de dakgoot, waaruit zij later werd bevrijd’.