Ongeveer vijftig medewerkers van de gemeente Bocholt bezoeken op 14 juni onze stad en omgeving. Bocholt en Weert hebben meer gemeenschappelijk dan veel mensen denken. Natuurlijk liggen beide gemeentes aan de Zuid-Willemsvaart, maar Bocholt heeft vanaf de dertiende eeuw via een gegraven aftakking van de hoger gelegen A-beek – de Weerterbeek- water naar Weert en Nederweert gebracht.
Dát water heeft de groei en bloei van onze stad zeer bevorderd. Stadsgids Peter Theunissen was zo attent de groep die hij rondleidde in de binnenstad, hiervoor alsnog te danken.
Ochtendprogramma
Het ochtendprogramma wordt verzorgd door de stadsgidsen. De meeste mensen kennen Weert natuurlijk wel, maar niet haar culturele erfgoed in de binnenstad, noch de fraaie, groene omgeving van Weert om maar te zwijgen van het urnenveld, een archeologische monument van formaat om de ‘hoek’ van de stad. Na vandaag is dat anders.
Binnenstad
Zo bezocht stadsgids Peter Theunissen met zijn groep de pareltjes in de binnenstad: het kasteelpark (foto), de tuin van de Birgittinessen ,een oase van rust midden in de stad. En natuurlijk de monumentale St Martinuskerk. De gasten uit Bocholt waren onder de indruk van al dit moois en de verhalen die erbij werden verteld.
‘Rondje Weert’
Stadsgids Ed Bijmans maakte op hippe fietsen een rondje door de groene taartrand van de stad. Daarbij werd onder andere het kunstwerk van Job Smeets bezocht (foto), maar ook bijvoorbeeld een van de gaafst bewaard gebleven schansen in de regio Weert: de Odaschans. Natuurlijk kwam ook het Kasteelpark met het verhaal van de opgravingen in 2021-2022 ruim aan bod. Dit alles werd door de groep zeer op prijs gesteld.
Urnenveld
Tenslotte leidde stadsgids Harrie Mennen negentien mensen rond over het urnenveld. Een grote variatie aan vragen én antwoorden kwam voorbij. Hoe verricht een archeoloog tegenwoordig onderzoek, hoe zag dit landschap er vroeger uit en wat kun je leren van een bodemprofiel? Maar vooral ook, hoe ging de crematie van de doden in zijn werk, hoe is een grafheuvel opgebouwd? Waar kwamen deze mensen vandaan, waar leefden zij van en is het waar dat ons DNA voor 75% overeenkomt met dat van de Russen? De groep (foto) vond het een interessante wandeling of zoals een van de deelnemers zei: ‘Ben hartstikke blij, dat ik voor dit programmaonderdeel heb gekozen’.
========================================================================================
Foto: Standbeeld Kasteelpark, kunstwerk Job Smeets en groepsfoto Urnenveld
========================================================================================
(Tekst: Harrie Mennen) ( Foto’s: Gemeente Weert; Bocholt)