VIA gaat deze zomer verspreid door Limburg met stadsgidsen op pad. In deze aflevering laat Koos Neijnens ons kennismaken met Weert.
—————————————————————————————————————————————————-
(Bron: De Limburger; tekst en foto’s: Rob van Deurzen; 02.08.2023)
—————————————————————————————————————————————————-
Hij is het type ‘gooi er een euro in en je bent verzekerd van een aantal (sterke) historische verhalen en smeuïge anekdotes’. Een uitstekende eigenschap voor een stadsgids. Koos Neijnens bekleedt die rol al acht jaar. Met verve. Samen met acht collega’s vormt hij de zelfstandige Stichting Stadsgidsen Regio Weert. „Op jaarbasis leiden we zo’n 2000 bezoekers rond.” De stichting biedt het hele jaar door diverse wandel- en fietstochten aan. Een van de veel gevraagde wandelingen leidt de deelnemers langs (voormalige) bakkers, brouwers en cafés.
Moord
Startpunt van de wandeling is doorgaans café Tramhalt aan de Emmasingel. „Een van de oudste kroegen van Weert”, weet Neijnens. „Het oorspronkelijke café met die naam lag overigens aan de overkant van de weg. Op die plek is in vroeger dagen een moord gepleegd. Met een barkruk. Als ik dat vertel heb ik meteen al de volle aandacht”, lacht Neijnens.
Antje van de Statie
Weert werd in 1940 door de ANWB uitgeroepen tot vlaaistad. „Hoewel het aantal bakkerijen – alleen al binnen de singels waren er meer dan 15 – waar de echte Weerter vlaai nog in de eigen zaak gebakken wordt inmiddels in heel Weert tot amper vijf geslonken is, staat de stad nog steeds bekend om zijn baksels. „Dat komt voornamelijk door Maria Hubertina Hendrix, beter bekend als Antje van de Statie”, vertelt Neijnens, wijzend op haar standbeeld tegenover het station. „Zij liep in de eerste decennia van de vorige eeuw met een lange rok, hoge schoenen en haren in de knot langs de treincoupés. In haar handen een dienblad vol met kleine ronde vlaaitjes die ze aan de reizigers verkocht. Ze was door heel het land bekend. Mensen kwamen speciaal voor haar vlaaitjes naar Weert. Toen Antje in 1936 overleed, stond dat nieuws zelfs in Friesland in de krant.”
Brouwerijen
Evenals het aantal bakkers is ook het aantal brouwerijen in de stad in de loop der jaren behoorlijk geslonken, meldt Neijnens al wandelend door de Weerter binnenstad. „In de hoogtijdagen, halverwege de zeventiende eeuw, waren er hier nog een kleine veertig. Een van de laatste, en meest bekende, de Wertha-brouwerij, sloot in 1969 haar deuren. Nu is alleen de stadsbrouwerij nog open.”
Bennie Jolink
Aangekomen bij het pand van het voormalige Hotel Verstraeten aan de Maaspoort kijkt Neijnens op zijn horloge. De anderhalf uur die voor de rondleiding staan, zijn al bijna verstreken. Lachend: „Gebeurt mij meestal hoor. Door alle verhalen loop ik zelden de hele route.” Uiteraard kleven ook aan dit pand weer diverse anekdotes. Een daarvan wil hij ons – in een notendop – niet onthouden. „De Achterhoekse rockband Normaal was ooit voor plaatopnames in de studio van Johnny Hoes hier in Weert en overnachtte in het hotel. Zanger Bennie Jolink werd door uitbaatster Toosje Verstraeten midden in de nacht ‘oerend hard’ op straat geknikkerd omdat hij, na een avondje waarbij ongetwijfeld het nodige gerstenat werd genuttigd, in beschonken toestand haar kamer aanzag voor het toilet…”
Meer verhalen horen? Kijk op www.stadsgidsenweert.nl en ga zelf op pad met Koos Neijnens of één van zijn collega’s.
______________________________________________________________________________________
De Top 5 van Koos
Stadsgids Koos Neijnens uit Weert heeft nog enkele tips voor de zomermaanden:
Tip 1:„Kasteelpark Nijenborgh, midden in de stad met zicht op de restanten van het kasteel van de graven van Horne met uitgebreide informatie over de archeologische opgravingen.”
Tip 2:„Bezoek aan Top 100-monument Sint Martinuskerk en het tegenover gelegen Museum W, af te sluiten met koffie en Weerter vlaai op een van de terrassen.”
Tip 3:„Natuur- en Recreatie-gebied ‘De IJzeren Man’, met o.a. verwarmde binnen- en buitenbaden, klimbos, waterskibaan, Natuur- en Milieucentrum, zintuigenpark, kinderboerderij en binnen- en buitenspeeltuin.”
Tip 4:„Weerter Stadsbrouwerij de Brouwschuur, met rondleiding en uiteraard een bierproeverij.”
Tip 5:„Fiets- en wandeltochten door grenspark Kempen~Broek, een 25000 hectare groot natuurgebied op de grens van Nederland en België, de beide Limburgen en Noord-Brabant, eventueel met overnachting in de B&B van de zusters Birgittinessen.”
___________________________________________________________________________________________
(Foto’s: Rob van Deurzen)
Foto 1: Stadsgids Koos Neijnens bij het standbeeld van Antje van de Statie.
Foto 2: Stadsgids Koos Neijnens in café Tramhalt in Weert.
Foto 3: Koos Neijnens bij het pand waarin voorheen Hotel Verstraeten gevestigd was.