Maar liefst drie Stadsgids-activiteiten vonden op zondag 9 juni plaats: de open fietstocht ‘Rondje Weert’, de wandeling ‘Langs Bakkers en Brouwers en cafés’ en een dialectwandeling in de binnenstad.

  1. Rondje Weert; fietstocht door groen erfgoed van Weert

Dertig fietsers meldden zich bij de Poort van kasteel Nijenborgh voor een Rondje Weert van ca. drie uur. De fietstocht werd begeleid door de stadgidsen Theo Halfers en Harrie Mennen. De zeer geïnteresseerde deelnemers genoten van al het moois in het ‘groene Weert’.

Een van de fietsers reageerde op de website: ‘Vandaag hebben we een boeiende en interessante fietstocht gemaakt o.l.v. Harrie. Mooie vertellingen en informatie over historische gebouwen. We hebben er enorm van genoten. Dank je wel en ik raad iedereen aan om deze fietstocht ook te maken. KNAP.’ (Jo Koppen, 9 juni 2024)

Belangrijk: ‘Rondje Weert’ kan altijd als groep geboekt worden. Tijdens Open Monumenten Dagen op zondag 8 september kan men zelfs gratis meefietsen. Wel aanmelden!

  1. Langs ‘Bakkers, Brouwers en cafés’ met de familie Claessen

Stadsgids Koos Neijnens was de begeleider van de familie Claessen (van oorsprong uit de Hei-j. De familie had gekozen voor de wandeling ‘Langs Bakkers, Brouwers en Cafés’. Koos deed dat in het dialect. Koos: ‘De familie Claessen?  Erg leuke mensen die over heel het land zijn uitgewaaierd maar toch allemaal het Weerts machtig waren.’

Het werd een bijzondere wandeling… Twee oudere mensen uit Eindhoven zaten bij De SooS op het terras en vroegen aan Koos of ze mee mochten wandelen. De familie vond dat prima en ook de twee Eindhovenaren hebben genoten en gelachen. De twee ‘SooS’ gasten uit Eindhoven (die in het Fletcher hotel verbleven) konden trouwens het dialect prima volgen. Als dank hebben zij bijgaande foto gemaakt. Een van de wandelaars, Yvonne de Groot-Claesens, schreef: Het was geweldig. Wat een leuke wandeling met Koos als gids. Fantastische verteller, smakelijke anekdotes en hilarische versjes. Een kijkje in de tuin van de zusters Birgittinessen was als een kers op de taart. Iedereen was kei enthousiast. Denk zeker dat we dit vaker gaan doen!

Kortom: het was een leuke en zonnige zondagmiddag.

  1. Dialectwandeling in de binnenstad

Lenie Rademakers verzorgde eveneens op zondag voor de familie van met Marion Willekens, een gezellige binnenstad-wandeling in het dialect. Er liepen ook kinderen mee die volgens Lenie ‘heel goed bij de les bleven…’

Ze kregen als “opdracht” het zoeken van ‘plevuûze’ van de oud-Rogstaekers prinsen.

En dát werd een groot succes.