De open wandeling van 8 oktober stond in het teken van de ontwikkeling van Weert tot industriestad: de ontwikkeling van een ingedommeld en eenvoudig landbouw- en handelsstadje tot een industrie- en dienstenstad: ‘Weert wordt Wakker’ dus.
Voor deze wandeling hadden veertien belangstellenden zich ingeschreven.
De wandeling startte zondagmiddag om 14.00 uur met een introductiefilmpje in Brasserie-Hotel Antje van de Statie.
Stadsgids Harrie Mennen leidde de wandelaars vervolgens langs tal van saillante locaties die, direct of indirect, een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de stad Weert tot industriestad.
Op de eerste plaats het monumentale NS-station met daaraan verbonden de Weertse ‘Antje van de Statie’, een landelijke ‘beroemdheid’ vanwege de verkoop van Weerter vlaaitjes op het perron.
Daarna liep de wandeling langs de voormalige en internationaal bekende drukkerij van Smeets aan de Stationsstraat, het (eveneens voormalige) Hotel Jan van Weert en het onderwijscomplex van de zusters Ursulinen. Ook werd een kort bezoek gebracht aan Theater ‘De Huiskamer”, de vroegere kleuterschool van de Ursulinen.
De wandeling eindigde in de wijk Fatima, de oudste industriewijk van Weert.
Daar liet Harrie Mennen foto’s zien van Smeets Offset, de Artola aluminiumfabriek, de slachterijen van de Limco, de ijzergieterij van Van Wegberg (thans stadsbrouwerij) en Den Dipo, de voorloper van Landbouwbond St. Isidorus (thans Voergroep Zuid).
De wandeling werd afgesloten op de plek waar vroeger Frituur De Rut stond.
Daar vertelde stadsgids Mennen tot slot nog enkele anekdotes en prees het gezelschap voor de getoonde interesse en aandacht.
Foto’s: Jan Leenders