‘Wat waren ze geïnteresseerd. Fantastisch’, zei stadsgids Jos Leenders na afloop.
En dat waren ze, de leerlingen van meester Peter van BS Tungelroy.
In het kader van hun geschiedenisproject ‘Middeleeuwse stad’ maakten zij, in ruim 1½ uur, uitgebreid kennis met een belangrijk deel van de binnenstad van Weert.
Aan de hand van de kaart van Jacob van Deventer (1565) liet stadsgids Jos de kenmerken zien van een middeleeuwse stad: de kerk, stadhuis en waterput, precies in het centrum met daaromheen een stervormig stratenpatroon met talloze poorten begrensd door grachten en muren.
Om dit alles zichtbaar te maken bezochten de leerlingen de St. Martinuskerk en in de monumentale kerk zagen zij ook de gevolgen van de Beeldenstroom uit 1566.
Via de Maasstraat wandelde de klas naar het Birgittinessenklooster en werd er gewezen op ‘waar eens de Maaspoort heeft gestaan’.
Via de Oude Schut (met in de vorige eeuwen o.a. een tinnegietersbedrijf en een jeneverstokerij), vond de afsluiting plaats op de Korenmarkt, een van de vele markten in de Middeleeuwse binnenstad.
Weert kreeg 610 jaar geleden, in 1414, marktrechten.
Terug in de klas werd, volgens meester Peter, nog verder gepraat over de Beeldenstorm.
De stadswandeling krijgt nog een vervolg: dinsdagmorgen, 17 september, wordt in school, in het klaslokaal, het ‘Van Horne’ filmpje vertoond.