Door Koos Neijnens i.s.m. Stadsgidsen Regio Weert
Bron: Weert Magazine
https://www.weertmagazine.com/van-muurgat-tot-parkflat/
Niet alleen het Munttheater bestaat dit jaar 50 jaar ook de Parkflat bestaat zo veel jaar (kleine foto). Begin augustus werd dit heuglijke feit door de bewoners herdacht met een foto-expositie in de hal. Vier bewoonsters, de dames Moonen, Vercoelen, Langeslag en Rutten werden in het zonnetje gezet omdat zij vanaf 1974 in de Parkflat wonen.
Vijftig jaar Parkflat
Vijftig jaar geleden kreeg Weert meer ‘stadse’ allures. Echte hoogbouw was er nog niet. Wel ‘gestapelde laagbouw’, zoals de flats aan de Sint Jozefslaan. In 1968 werd het bejaardenhuis van Berlo Heem geopend met een 9 etages hoge échte torenflat. De vijf jaar later gebouwde Parkflat was zelfs nog één etage hoger: 10 verdiepingen.
Hoe anders was dat zo’n 70 jaar geleden. Op de plek waar nu de Parkflat staat, was toen het Mor(re)gat. De oude vestingstad Weert kende zes stadspoorten, van noord naar zuid en met de klok mee: de Hoogpoort, de Maaspoort, de Langpoort, de Molenpoort en de Beekpoort. Tussen de Beekpoort en de Hoogpoort (nu Oelemarkt) was nog een gat in de muur; het Mor(re)gat.
Op de grote foto uit 1953 zien we de hoek van de Beekstraat en het Morregat met zicht op de oude Kasteelswal richting de Jan van der Croonstraat. Op de achtergrond is nog net de hoge gevel van de oude ambachtsschool te zien. Nu staat hier zorgcentrum Ververshof.
Morregat zesde stadspoort
Het verhaal gaat dat Jan van der Croon als zoon van een schoenlapper omstreeks 1600 in het Morregat zou zijn geboren. Dat is zo goed als zeker onjuist. Hij werd uiteindelijk wel commandant van Praag en vice-commandant van het koninkrijk Bohemen.
___________________________________________________________________
Foto: De kinderen op de foto staan bij slagerij Smulders, rechts op de foto. De twee verkeersborden staan net áchter zijn slagerij. Maar goed ook, anders had er én geen gemotoriseerd verkeer én geen lopend slachtvee bij hem kunnen komen.