Er waren voor deze open wandeling op zondag 13 oktober meer dan veertig aanvragen de afgelopen weken. Helaas konden maar 26 mensen meelopen onder leiding van stadsgids Harrie Mennen.

Om 14.00 uur startte de groep met een drankje in het restaurant van Antje van de Statie.

Vervolgens werd in de zaal het inleidend filmpje vertoond over de industriële ontwikkeling van Weert. De film werd door de aanwezige wandelaars erg goed ontvangen.

Na deze introductie startte de wandeling op het Stationsplein.
De wandelroute liep vanaf het NS-station en Stationsplein naar de Stationsstraat, de Wilhelminasingel en vervolgens door een deel van Fatima naar de Parallelweg.

Stadsgids Mennen vertelde aan de hand van gebouwen en (lucht)foto’s de opkomst en neergang van deze eerste ‘industriewijk’ van de stad.

Over de film en wandeling
Weert kende haar Gouden Eeuw ruim een eeuw eerder dan West-Nederland. Tijdens de roerige Tachtigjarige Oorlog lag Zuid-Nederland in de bufferzone tussen het Staatse noorden en het Spaanse zuiden, een positie funest voor de handel natuurlijk.
Het duurde tot eind negentiende begin twintigste eeuw voor het ingedommelde handelsstadje van weleer ontwaakt. Met name de ontsluiting van Weert door kanaal, wegen en spoor draagt daaraan bij.

Klik op foto’s om te vergroten

(Foto’s: Jan Leenders)