De maandelijkse -open-  stadsgidsenwandeling van de maand maart stond, zoals elk jaar, in het teken van ‘Weert als onderwijs- en kloosterstad’.
Van de 23 belangstellenden was een persoon ooit intern op Pensionaat St. Louis geweest; anderen bezochten jaren geleden de mulo van de Ursulinen en weer een ander was oud-leerling van het Bisschoppelijk College.
Voor velen was het een feest van herkenning. Bij menigeen kwam herinneringen boven en werden er anekdotes gedeeld.

Weert als ‘Stichtstad’

Iedereen verwonderde zich over het feit dat ‘de kleine stad Weert zoveel kloosters en gerenommeerde onderwijsinstituten heeft gekend’.
Op het Gymnasium van de Paters van de Heilige Geest op Fatima, het Patronaatsgebouw aan de Wilhelminasingel, het Penitentenklooster aan diezelfde Singel, de Nijverheidsschool en het Franciscanerklooster na, waren de meeste locaties opgenomen in de wandeling door de binnenstad.

Route

Zo waren vanaf de Middeleeuwen een aantal schooltjes geconcentreerd rond het oude stadhuis en de Martinuskerk. Veel aandacht was er voor het Pensionaat St. Louis aan de Korenmarkt, de Verstraetenschool, de Eduardusmulo, de vroegere land- en tuinbouwschool en de Martinus jongensschool aan Emmasingel en natuurlijk voor het nog steeds bestaande klooster van de zusters Birgittinessen in de Maasstraat.
Op de Nieuwe Markt werd de geschiedenis verteld van het Bisschoppelijk College en het daartegenover liggende ‘onderwijsimperium’ van de zusters Ursulinen met kleuterschool, lagere scholen, huishoudschool, mulo en MMS.

De wandeling werd na meer dan twee uur afgesloten in Theater de Huiskamer, de vroegere kleuterschool van de zusters Ursulinen