Dagblad de Limburger
DOOR PIETERNEL KELLENAERS

Weert is dit jaar het decor voor de opening van de monumentendagen. Vanwege corona en vertraging van stadspark 2.0 wordt het programma improviseren geblazen.

Dat de landelijke opening van de Open Monumentendagen (OMD) 9 september in Weert gaat plaatsvinden, staat als een paal boven water. Die bevestiging heeft de gemeente van de landelijke organisatie gekregen. Maar wat de vlaaienstad dan kan laten zien, is grotendeels nog ongewis. Deels door corona, maar ook door vertragingen van werkzaamheden. Toekomstig paradepaardje Museum W is dan in elk geval nog niet open voor publiek omdat de verbouwing is vertraagd tot oktober. En het oude kasteel van de Van Hornes moet nog worden blootgelegd. De gemeente hoopte eind vorig jaar nog de opening van het vernieuwde en uitgebreide stadspark te kunnen koppelen aan de Open Monumentendagen maar dat blijkt onhaalbaar. Maandag wordt de kasteelpoort aan de Biest met een houten constructie ingepakt tegen vallende stenen en die poort is in september nog niet uitgepakt, verwacht een gemeentewoordvoerder.
Ruiterstandbeeld
De herinrichting van het stadspark zal op 9 september ook nog niet klaar zijn voor een feestelijke opening. De sanering die in november zou plaatsvinden, moet binnenkort starten en vervolgens moet na acht weken archeologisch onderzoek nog worden bepaald wat met de eventuele resten van kasteel Nijenborgh gebeurt. Dat betekent dat ook een ander Weerter paradepaardje, het ruiterstandbeeld van graaf Philips van Horne, tijdens de monumentendagen nog niet aan het grote publiek getoond kan worden. Dat bronzen beeld bezoekt na een jaar uitstel vanwege corona de Vlaamse stad Deinze in augustus omdat Van Horne daar geboren is en zou daarna naar Weert komen. Maar dan moet de beoogde plek wel klaar zijn voor Weerts beroemdste ruiter en dat blijkt nu niet haalbaar.
Een summier alternatief programma is er wel al en wordt nog verder uitgewerkt, afhankelijk van wat met de dan geldende coronaregels mogelijk is. De opening op de donderdag voor de monumentendagen van 11 en 12 september zal in elk geval uit excursies bestaan. Die starten in het Franciscushuis met een expositie; ook de rijksmonumentale Martinuskerk zal worden bezocht en dankzij de samenwerking met de gemeente Bocholt en de Vlaamse erfgoedstichting Herita staat een excursie langs het grensoverschrijdende molennetwerk van Bocholterbeek en Kempenbroek op het programma.
Ridderkamp
De afsluiting is in de Paterskerk waar op het buitenterrein een ridderkamp wordt ingericht dat in het weekend ook voor het grote publiek te zien is. De 35ste editie van de Open Monumentendagen heeft landelijk als thema ‘mijn monument is jouw monument’ en verwijst naar de gastvrijheid en toegankelijkheid.
Vertraging
Wat Weert kan laten zien tijdens de opening van de OMD, is nog ongewis. Deels door corona, maar ook door vertraging van werkzaamheden.

Bron: Dagblad de Limburger
Foto: Frank Steijns