Bron: Dagblad de Limburger (02.09.2021) door Pieternel Kellenaers

De Weerter fracties van VVD, CDA en PvdA willen dat het archeologisch onderzoek in het stadspark niet stopt nu het geld op is. Met name het dichtgooien van de tussengracht roept weerstand op.
Na de eerdere commotie onder de stadsgidsen en heemkundevereniging Aldenborgh roert nu ook de politiek zich over de archeologische opgravingen op het terrein waar ooit de voorburcht van kasteel Nijenborgh heeft gestaan. Met name het feit dat de tussengracht tussen de voormalige voorburcht (waar tot vorig jaar houthandel Scheijmans was gevestigd) en de hoofdburcht wordt dichtgegooid omdat geld voor nader onderzoek ontbreekt, schiet de politici in het verkeerde keelgat.
VVD, CDA en PvdA willen dat het college geld vrijmaakt om het onderzoek voort te zetten. PvdA wil zelfs dat het college tijdens de ingelaste raadsvergadering van woensdag hiertoe met een voorstel komt zodat geld kan worden vrijgemaakt om het onderzoek te laten doorgaan.
Budget
De stadsgidsen uitten hun frustraties vorige week al omdat uitgerekend twee weken voor Open Monumentendag de blootgelegde fundamenten, met onder meer de muren van een munitiekelder, afgedekt zouden worden met zand. Nu probeert ook de politiek – de drie partijen zijn goed voor 11 van de 29 zetels – het dichtgooien van de plek met de fundamenten en het stopzetten van het onderzoek tegen te houden.
Met name van een onderzoek naar de tussengracht wordt door de archeologen veel verwacht omdat daar mogelijk van alles in is gedumpt of terechtgekomen bij gevechten. Door de hoge grondwaterstand kon daar in juli echter niet worden gegraven en een (dure) oplossing hiervoor paste niet in het budget.
Van Horne
Kasteel Nijenborgh is tussen 1455 en 1461 door graaf Jacob I van Horne gebouwd en in 1702 verwoest tijdens de Spaanse Successieoorlog. Dat gebeurde onder leiding van John Churchill, de hertog van Marlborough. Op de fundamenten van de vierkante zuidelijke toren is in 1841 het huidige herenhuis Op de Biest gebouwd. Op de restanten van de voorburcht van het kasteel heeft bijna een eeuw houthandel Scheijmans gezeten, maar die is begin vorig jaar verhuisd naar een andere locatie. De gemeente Weert heeft het terrein opgekocht en gesaneerd om het stadspark te vergroten.

Bron: https://www.limburger.nl/cnt/dmf20210902_93376871

Foto: Loraine Bodewes
De fundamenten van het poortgebouw van de voorburcht bij kasteel Nijenborgh worden blootgelegd.