Het is dit jaar honderd jaar geleden dat schrijver Gerard Reve werd geboren. Zo’n vijf jaar woonde hij in Weert. Dat waren woelige jaren, die uitgebreid aan bod komen in een vernieuwde Reve-stadswandeling.

(Bron: Der Limburger Online; door Carola de Boer; 8 mei 2023);
https://www.limburger.nl/cnt/dmf20230508_94042659

Wie goed kijkt in de binnenstad van Weert, ziet kleine aanwijzingen dat de rebelse schrijver Gerard Reve iets heeft gehad met deze vlaaienstad. Op het Stationsplein, vlakbij een pand waar ooit een VVV-kantoortje zat, ligt een grote gedenksteen met het Reisgebed. Op de Nieuwe Markt, voor de deur bij de Xenos, ligt een wat besmeurde tegel met het gedicht Roeping erin gebeiteld. En aan de buitenmuur van Taverne de Oude Munt is een klein tegeltje gespijkerd, getiteld Quia Absurdum, omdat de volksschrijver hier in 1974 getafeld heeft.

Anekdotes
Het zijn de ankers in de wandelroute, die 20 mei onder begeleiding van Reve-kenner Herman van Horen weer gelopen wordt. De route zelf is niet veranderd, zegt hij, maar hij heeft wel weer nieuwe anekdotes gevonden die een link hebben met Weert en die hij tijdens de wandeling zal vertellen. „Over kapelaan Hendriks bijvoorbeeld, waar Reve mocht logeren. En over ene Gerard S. die daar in een bed lag”, licht Van Horen een tipje van de sluier op. De route voert langs plekken waar de schrijver van onder meer De Avonden, Op Weg naar het Einde en Nader tot U wel eens kwam.

Pestkop
De Amsterdammer – geboren in 1923 en overleden in 2006 – kwam in Weert terecht nadat hij Guus van Bladel had ontmoet bij een lezing in Eindhoven. Hij trok bij hem in aan de Nieuwe Markt en ging niet meer weg. Op die flat kon hij ongestoord en rustig schrijven aan allerlei liefdesromans. Niet dat de Weertenaren zo met hem wegliepen, nou nee. Hij was openlijk homoseksueel, een fan van Maria, bekeerde zich tot het rooms-katholieke geloof en daagde meer dan eens de geestelijkheid uit. „Hij was een pestkop van jewelste en had reactionaire standpunten”, zegt Van Horen. Bovendien was hij inmiddels een Bekende Nederlander die tv-optredens niet schuwde. Hij kreeg in 1974 een koninklijke onderscheiding opgespeld door toenmalige burgemeester Breekpot. Reve schrijft hierover: Alles, het leven, hoe heet het, is groter dan jezelf, en dat is maar goed ook. Maar ik kon me overgeven, en warempel ook nog een mooi en ontroerend en ongekunsteld dankwoord spreken. Bijna gehuild, weet je dat, maar net nog niet.

Archief
In 2001 kocht de gemeente Weert het omvangrijke Reve-archief van Guus van Bladel, met eerste drukken van boeken, diverse foto’s, schrijfsels, knipsels en andere dingen, voor 100.000 gulden. Hoewel de gemeente en politiek toen de wens hadden om Weert als Reve-stad op de kaart te zetten is hier twintig jaar later niets van terechtgekomen. Wie na de wandeling deze Reve-spullen wil bekijken, heeft pech. Ze liggen in een archiefkast in de kelder van het gemeentehuis. Zelfs het nieuwe museum W heeft er geen belangstelling voor.
De wandeling is zelfstandig te lopen; de gids is te koop bij Bruna op de Markt in Weert. Op 20 mei is er een begeleide wandeling. Start is om 14.00 uur bij Antje van de Statie op het Stationsplein. Aanmelden via info@stadsgidsenweert.nl.

Foto’s:
Op de Nieuwe Markt in Weert, 1974. Gerard Reve heeft net een koninklijke onderscheiding gekregen van burgemeester Breekpot. — © Erfgoedcluster Weert


Te zien op de Nieuwe Markt. — © De Limburger


Op de muur bij Taverne de Oude Munt — © De Limburger