BELANGRIJK: DOOR TECHNISCHE TEGENSLAG ZIJN DE OPGRAVINGEN (EN DUS OOK DE WANDELINGEN VAN DE STADSGIDSEN…) UITGESTELD TOT JANUARI 2022
———————————————————-

OPGRAVINGEN KASTEEL NIJENBORGH

“Kan niet wachten”, zegt stadsgids Jan Lemmen die komende weken als vrijwilliger dienst doet bij de rode container die pal naast de tussengracht is geplaatst.
Bij de opgravingen van de voorburcht in de maanden juli en augustus was de container in een hoek van het te onderzoeken terrein geplaatst, zodat je weinig zicht had op de werkzaamheden die verderop werden verricht, maar nu staat hij er als het ware bovenop. Kijken naar de opgravingen vanuit een openlucht skybox! Je zou zomaar getuige van kunnen zijn van het naar bovenhalen van een kanon of van het geraamte van een soldaat die bij de belegering van het kasteel het leven heeft gelaten.

Stadsgids Jan Lemmen ging alvast een kijkje nemen op het terrein waar de voorbereidende werkzaamheden voor het aanbrengen van een damwand inmiddels zijn gestart.
Die werkzaamheden bestaan uit het injecteren van bentoniet, een kleisoort die als glijmiddel dient om de damwand aan te brengen zonder dat dit gepaard gaat met grote trillingen die schade aan de kasteelpoort en de ronde toren zouden kunnen veroorzaken.
Volgens Renato Marcamtonio, de archeoloog die ook bij de eerder opgravingen van de partij was, zit het bentoniet al in de grond en kan verder worden gegaan met het slaan van de damwand en het installeren van bronbemaling.

Als alles meezit kan op maandag 29 november het archeologisch onderzoek van start gaan .
Archeoloog Renato, die met voorbereidende werkzaamheden bezig is, heeft uit een hoop puin nog een paar leuke dingetjes gevist zoals een scherf van de groene ‘miljonairskachel’.

Maar er gebeurt meer op het kasteelterrein. Er wordt ook gewerkt aan de inrichting van de voorburcht.
Voor deelnemers aan de speciale archeowandelingen is er dus van alles te zien.