De Weerter stadsgidsen hebben met ingang van 5 april een aantal nieuwe programmaonderdelen in hun pakket.
Nieuw in het programma zijn: de ‘Nijenborgh-Aldenborgh’-wandeling, ‘de Lichtenberg’ wandeling én er is een nieuwe herziene editie van het ‘Centrumwandeling’-boekje.

‘Nijenborgh-Aldenborgh’-wandeling
Het kasteelpark Nijenborgh werd op 5 juni 2022 geopend.
De twee voorafgaande jaren werd er bouwkundig en archeologisch onderzoek gedaan op de voormalige voorhof van kasteel Nijenborgh en in de vroegere tussengracht. Dat leverde nieuwe inzichten over de ruimtelijke inrichting van deze Middeleeuwse voorburcht op, maar ook een reeks van interessante archeologische vondsten, vooral rond de vroegere brug tussen voorhof en het imposante kasteel.
Tijdens deze wandeling langs de Biest wordt natuurlijk het verhaal van de van Hornedynastie vertelt en uiteraard ruim aandacht besteed aan de opgravingen. De stadsgidsen eindigen waar het voor de van Hornes in Weert allemaal begon: de Aldenborgh. De Aldenborgh, het huidige Franciscanenklooster is het sluitstuk van deze historische as langs de Biest. In- en rond de Aldenborgh worden de wandelaars geconfronteerd met een aantal bijzondere historische verrassingen.


De Lichtenberg: gloednieuwe wandeling

Dit jaar is het zestig jaar geleden, dat het nieuwe schoolgebouw van het Bisschoppelijk College (BC) aan de Kazernelaan door de toenmalige koningin Juliana werd geopend. Het idee was -naar Amerikaans voorbeeld – een campus te scheppen waar naast onderwijs ook aandacht was voor sport en cultuur. De school is jaren geleden afgebroken. Alleen de Boosten (gym)zalen staan er nog en dat geldt ook nog voor het enorme (vervallen) openluchttheater de Lichtenberg (2200 toeschouwers) plus de prachtige (inmiddels gerestaureerde) Mariakapel. Het Lichtenbergcomplex is rijksmonument en zal binnenkort een cascorestauratie ondergaan.
Tijdens deze wandeling wordt toegelicht wat dit complex zo bijzonder en waardevol maakt. Maar ook komt de vraag voorbij: hoe nu verder met de Lichtenberg?

Nieuwe editie gids ‘Centrumwandeling’
De stadsgidsen houden zich vooral bezig met het verzorgen van wandelingen. Daarnaast brengen zij in eigen beheer regelmatig wandel-of fietsgidsjes uit waarmee men zelf op pad kan gaan. Het meest populair in deze reeks is zonder twijfel Wandeling door de historische binnenstad. Eind maart 2023 is de derde, herziene editie van de persen gerold. Dit prachtige boekje is geredigeerd en geactualiseerd door stadsgids Harrie Mennen. De duidelijke routebeschrijving voert wandelaars langs alle bijzondere gebouwen, beelden, pleinen en straten die de compacte historische binnenstad van Weert rijk is. Natuurlijk is er extra aandacht voor het geheel verbouwde en nieuw ingerichte Museum W en… het andere nieuwe pareltje van Weert: kasteelpark Nijenborgh.


WEGA-natuurcamping en Hoeve Lieshout

Speciaal voor beide campings organiseren de stadsgidsen in het voor- en hoofdseizoen (op aanvraag) enkele stadswandelingen.
In de maanden augustus en juli zijn er speciaal voor de kampeerders van de Wega-camping drie rondleidingen in het rijksmonument De Lichtenberg.


Reve wandeling

In het kader van het honderdste geboortejaar van de bekende schrijver Gerard Reve verzorgt neerlandicus Herman van Horen, op uitnodiging van het stadsgidsenteam, op zaterdag 20 mei een speciale Reve-wandeling in de Weerter binnenstad. Reve woonde van 1972 tot 1975 aan de Nieuwe Markt en heeft daar diverse bekende werken geschreven

Te koop
De nieuwe editie van het ‘Centrumwandeling’ boekje is voor 6 euro te koop bij de Bruna aan de Markt en Museum W.

Zie ook:
• https://www.facebook.com/stadsgidsenweert/
• https://instagram.com/stadsgidsen_weert?igshid=YmMyMTA2M2Y=