(Bron: Dagblad de Limburger; door Erwin Schmidt; afbeelding: archief Loraine Bodewes; 27.08.2021)

Een paar weken geleden waren archeologen nog aan het werk op het terrein van de voormalige voorburcht in Weert.

De blootgelegde fundamenten van de voorburcht bij het kasteel Nijenborgh in Weert worden vanaf maandag weer bedekt met zand. Onder stadsgidsen en historische verenigingen heerst teleurstelling, dat dit vlak voor Open Monumentendag gebeurt.
Waarom kan er niet twee weken worden gewacht, zodat de archeologische opgravingen aan de Biest nog even te bezoeken zijn wanneer in Weert de nationale start van Open Monumentendag wordt gevierd. Dat vragen de Weerter stadsgidsen zich af.

„Hier hebben we nu een plek waar je als stadsgids je verhaal kunt vertellen. Niet aan de hand van een plaatje, maar bij iets tastbaars”, zegt stadsgids Koos Neijnens. De rondleidingen van de stadsgidsen op het terrein zijn allemaal volgeboekt. Aanstaande zondag vindt de laatste plaats.

Belangstelling

„Zeker vijfhonderd bezoekers hebben we er dan rondgeleid. Nog eens honderd mensen hebben we moeten teleurstellen. Daarnaast zijn veel belangstellenden op eigen gelegenheid komen kijken”, weet Neijnens.

De archeologische opgraving is voorafgegaan aan de herinrichting van dit terrein, dat onderdeel van het stadspark wordt. „De aannemer heeft al langer gewacht, zodat het terrein tijdens de bouwvak nog bezocht kon worden”, laat wethouder Martijn van den Heuvel via een voorlichter weten. „Nog twee weken openhouden, betekent ook dat de hekwerken en containers er langer moeten blijven. Dat kost 20.000 euro”, zegt hij. De klus moet bovendien in het plantseizoen worden geklaard.

Schatkamer

Peter Korten van stichting Aldenborgh zou liever veel langer uitstel willen. Hij wenst een discussie te voeren over het permanent zichtbaar houden van een (deel) van de oude fundamenten. „Dit is de archeologische schatkamer van Weert, hier is de ontstaansgeschiedenis zichtbaar geworden.”

https://www.limburger.nl/cnt/dmf20210827_95105402