De Zusters Birgittinessen in Weert hielden de afgelopen maanden thema-diners om geld in te zamelen voor hun energierekening. Zondag was voorlopig het laatste etentje. Oud-deken Wim van der Valk kwam ook een vorkje meeprikken.

(Bron: De Limburger; 1`3-november 2023)

(door Carola de Boer)

Toen begin dit jaar de energierekening van 40.000 euro op de kloostermat viel, schrokken de ‘zusters van de Maasstraat’, zoals ze genoemd worden, zich een hoedje. Alle gespaarde reserves waren in één keer op. Moederoverste zuster Concezione zag het aankomen en had al drastische maatregelen genomen: de kloosterkapel was dicht, de verwarmingen vaak uit en de bed and breakfast was tussen november en mei ook gesloten.
Lees ook: Torenhoge energierekening voor zusters in Weert: ‘We kunnen vanwege de kou niet meer bidden in de kapel’

Diners
Om de spaarrekening te spekken, bedachten ze thema-diners, uit de landen waar de zeven zusters vandaan komen: India, Indonesië, Polen, Mexico en Italië. Zondag was voorlopig het laatste, want nu gaan de nonnen zich richten op het zelf maken en verkopen van kaarsen in hun winkeltje. „Ook beginnen we met de opbouw van de kerststal”, lacht moederoverste.Het zijn weliswaar nonnen die zeven keer per dag bidden, maar ze houden van het contact met de mensen buiten de eeuwenoude abdijmuren. „Toen we deze zomer heel veel groenten uit onze tuin hadden, hebben we één keer een vegetarische avond georganiseerd. Die was ook zó volgeboekt.”

Nerveus
Een heel diner maken voor 24 gasten doen de zusters ook niet elke dag. „De eerste keer in april waren we wel nerveus. Wij zijn geen restaurant met professionele obers”, vertelt zuster Concezione lachend. „Toch waren de gasten heel positief. Veel mensen wilden een tweede of derde keer terugkomen, maar hoorden vaak dat we waren volgeboekt. Daarom zijn we na de zomervakantie met de tweede reeks begonnen, met extra Italiaanse avonden. Veel mensen uit de omgeving waren nog nooit in ons klooster geweest. Ze vonden het leuk! We hadden ook veel reserveringen van bekenden die ons wilden steunen, omdat ze gehoord hadden dat wij in een moeilijke situatie zitten. Wij voelen ons hierdoor heel geliefd bij de Weertenaren. Als wij wandelen of boodschappen doen, groeten ze ons of vertellen ze dat ze bezorgd zijn”, zegt zuster Concezione.

Vrienden
Naast tal van giften die de zusters hebben gekregen, zijn ook de ‘Vrienden van de Birgittinessen’ in actie gekomen. Die hebben geregeld dat de zusters nu een vast energiecontract hebben, tegen een goede prijs. Ook onderzoeken allerlei bedrijven of er zonnepanelen op het antieke kloosterdak kunnen. De vrienden hebben daarnaast een noodkreet naar de gemeente Weert gestuurd, met de vraag of er financiële hulp kan komen voor onder meer voorzetramen, isolatie van de zoldervloer, energiezuinige diepvriezers en een andere lift in de B&B.„Er zijn ook mensen hier geweest met goede ideeën”, vertelt moederoverste. „Toch is dat lastig, want onze abdij heeft beperkingen. Ze staat niet leeg, zoals de Paterskerk. Wij wonen hier en gaan respectvol om met onze ruimtes. Je mag hier wel een feestje houden en alcohol drinken, maar niet wiebelend de deur uit gaan.”

‘We willen steunen in moeilijke tijden’
Bij de voorlopig laatste – Italiaanse – maaltijd waren weer alle tafels uitverkocht. Ook de Weerter oud-deken Wim van der Valk had met een paar andere mensen een plekje gereserveerd. „De zusters vertelden dat de etentjes zo goed liepen en dat ik nog niet was geweest. Vandaag kon ik dat regelen, dus ik laat me graag verrassen”, zei hij. Leo en Marly Coelen uit Neeritter waren blij dat ze nog mochten mee-eten. „Het was steeds zo snel volgeboekt”, vertelt Marly. „Zaterdag hoorden we dat er twee afmeldingen waren en dat we konden komen. We kennen het klooster al van rondleidingen. Ik hoorde steeds dat het zo’n lekker eten is en je wil ze natuurlijk ook steunen in moeilijke tijden.”Dennis van Thiel woont in Venray en is zeer gelovig. Hij bezoekt met zijn vriendin Marly Rooijendijk vaker kloosters, zoals in de Eifel. Vandaag komen ze speciaal naar Weert. „We willen heel graag de zusters ondersteunen en verheugen ons op het eten”, zegt Dennis.

Foto’s: John Peters

De thema-diners bij de Zusters Birgittinessen in Weert zijn voorlopig afgelopen, maar waarschijnlijk komen ze volgend jaar na Pasen terug. — © John Peters