De Wandeling

Loop met een gids door het bruisende centrum van Weert; kijk, verbaas en geniet. Luister hoe dit stadje zich in de late middeleeuwen ontwikkelt en welke rol de graven van Horne daarbij spelen. In die tijd wordt de stad een schoolvoorbeeld van een vestingstad beschermd door grachten en wallen. De welvaart neemt toe en dat dankt het stadje vooral aan de bloeiende lakennijverheid en -handel. Een welvaart die weerspiegeld wordt door het imposant bouwwerk in het hart van de stad, de Sint Martinus kerk. Natuurlijk bezoeken we deze parel van Weert. Luister hoe de gids vertelt over het keerpunt in de ontwikkeling van Weert. Na de onthoofding van Philips van Horne op 5 juni 1568 in Brussel raakt de van Hornestad in een eeuwenlange winterslaap. Pas in de 19de en begin 20ste eeuw raakt de stad uit haar isolement en wordt de basis gelegd voor het Weert van nu, een middelgrote provincieplaats van 50.000 inwoners.

Tijdens deze wandeling ontrolt het verhaal van Weert zich aan de hand van oude gebouwen zoals het oude stadhuis op de Markt, het muntgebouw en het Birgittinessenklooster maar we besteden ook aandacht aan nieuwbouw. Want Weert is een stad die niet stilstaat.

Omdat het centrum van Weert zo compact is, heb je na 1.5 km lopen een compleet beeld van de stad, haar gebouwen en geschiedenis. Hartstikke interessant!

Farida

Gegevens wandeling

  • Startlocatie: Ingang Sint Martinuskerk of in overleg.
  • Afstand: ong. 1,5 km

  • Duur: ong. 1,5 uur

  • Deelnemers: maximaal 20 per 1 gids
  • Kosten : 1 gids €45.,, grotere groepen op aanvraag.

  • Bijzonderheid: wilt u de wandeling op eigen gelegenheid lopen koop dan bij Bruna op de Markt het rijk geïllustreerde gidsje ‘Historische wandeling door de binnenstad’(€ 6). Ook kunt u de digitale wandeling downloaden. Klik hiervoor op deze site in het menu ‘Zelf op Pad’ aan.

Neem contact op