De Wandeling

Al op het einde van de dertiende eeuw verhuizen de van Hornes van hun tolkasteel in Horn naar Weert, naar de versterkte kasteelhoeve aan de Biest, de latere Aldenborgh. Rond 1450 betrekt graaf Jacob 1 met zijn gezin de tegen de stad aan gebouwde Nijenborgh. Dit imposante kasteel wordt helaas in 1702 tijdens de Spaanse Successieoorlog belegerd en verwoest. Het kasteel zal nooit meer in zijn oude glorie worden hersteld. Maar door de archeologische opgravingen in 2021-2022 weten we toch vrij nauwkeurig hoe met name de Voorhof was opgebouwd en verbonden met het kasteel. Tijdens deze wandeling langs de historische as die de Biest vormt, loopt de geschiedenis van Horne -dynastie als een rode draad door het verhaal van de gids. Aan de hand van prachtige foto’s van het archeologisch onderzoek wordt deze geschiedenis verder ingekleurd. Natuurlijk staan we ook stil bij de herinrichting van kasteelpark Nijenborgh met het ruiterstandbeeld als blikvanger.
Daarna gaan we op bezoek bij de Aldenborgh, vanaf 1461 het franciscanenklooster. Hier, op het plein voor de Paterskerk eindigt deze boeiende wandeling.

“Wat een fantastisch mooi verhaal! Dankjewel stadsgids voor je aanstekelijk enthousiasme! Je grote kennis over Weert, het kasteel en zijn bewoners kwamen levensecht bij mij binnen.’’

Chapeau!!

Will Zaeyen

Gegevens wandeling

Startlocatie: Oelemarkt

Afstand:ong. 1 km

Duur: ong. 2 uur

Deelnemers maximaal 20 per gids

Kosten : 1 gids €45,-  grotere groepen op aanvraag.

    Neem contact op