De Wandeling

Archeowandeling Nijenborgh.

In de zomer van 2021 werd uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan op de Voorhof van het voormalige kasteel Nijenborgh. Hierbij zijn de funderingen blootgelegd van het poortgebouw en andere gebouwen die hier ooit hebben gestaan. Het beeld van het oorspronkelijke kasteel is daardoor steeds duidelijker geworden. De bonus was zonder twijfel het vervolgonderzoek van de tussengracht in het vroege voorjaar van 2022. Met name het gedeelte rond de brug tussen voorhof en kasteel bleek een ware ‘schatkamer’ aan archeologische vondsten. Het meest opmerkelijk was zonder meer de ontdekking van de pijlers van de stenen brug die voorhof en kasteel eeuwenlang verbond. Hierover gingen historische figuren op weg naar het kasteel zoals keizer Karel V, zijn zoon en kroonprins Filips II maar ook Willem van Oranje en natuurlijk de graven van Horne.
Intussen zijn de opgravingen op en paar restanten na weer toegedekt en is het park opnieuw ingericht met als eyecatcher het ruiterstandbeeld van Philips van Horne. Gelukkig hebben we de foto’s nog!!
Rond de Nijenborgh hebben we een speciale archeo-wandeling ontwikkeld. Daarbij besteden we uitgebreid aandacht aan de opgravingen. Uiteraard maakt u ook kennis met de Van Horne- familie, een dynastie die ruim 250 jaar haar stempel heeft gedrukt op Weert en haar bewoners.

Gegevens wandeling

Startlocatie :Oelenmarkt

Afstand:ong. 1 km

Duur: ong. 1.5 uur

Deelnemers maximaal 20 per gids

Kosten : 1 gids €45.,, grotere groepen op aanvraag.

    Neem contact op