De Wandeling

Al in de 15de eeuw kent Weert een aantal belangrijke kloosters. Het klooster van de paters Franciscanen op de Biest en van de zusters in de Maasstraat bestaan nog steeds.
Na de Tachtigjarige Oorlog (1648) ligt Weert op de grens van het protestantse, Staatse noorden en het katholieke, Spaanse zuiden. Weert vormt een veilige haven voor katholieken uit het noorden. De stad groeit langzaam uit tot een kloosterstad, maar ook tot een centrum van onderwijsinstituten. In de 19de eeuw kun je zelfs spreken van een ‘stichtstad’, een stad waar veel gebouwen in de binnenstad een religieuze grondslag kennen.
In deze wandeling staan deze instituten centraal. We bezoeken de locaties van bijvoorbeeld het pensionaat St. Louis, de Martinusschool, het klooster van de Birgittinessen, het onderwijsinstituut van de zusters Ursulinen en het Bisschoppelijk College. Veel van deze gebouwen zijn afgebroken, maar gelukkig hebben we de foto’s én de verhalen nog!
Wist u bijvoorbeeld dat Toon Kortooms de gebroeders Beekman en Beekman bij de broeders van St. Louis naar school liet gaan? Wie kent zuster Angela nog? Heeft u ooit Engels geleerd van de ‘Bums’?
Kortom: tijdens deze wandeling herleven de (school)tijden van vroeger.

Nooit geweten dat Weert vroeger zo’n rijk aanbod aan onderwijs en kloosters had en…wat leuk dat we een bezoekje brachten aan de kleuterschool uit mijn jeugd.
Anne

Gegevens wandeling

  • Startlocatie: St. Martinuskerk of in overleg
  • Afstand: ong. 2,5 km

  • Duur: ong. 1,5 uur
  • Deelnemers: maximaal 20 per 1 gids
  • Kosten : 1 gids €45.,, grotere groepen op aanvraag.

Neem contact op