De Wandeling

In de eerste aflevering van de historische tv-serie Het verhaal van Nederland maken we kennis met de oudste bewoners van Nederland en hun begraafrituelen Wist u dat in de directe omgeving van Weert uit die tijd het grootste urnenveld van Noordwest-Europa ligt? Op de Boshoverheide werden tussen 1050 en 400 jaar v. Chr.(Brons-IJzertijd) duizenden overledenen gecremeerd, de as in urnen gedaan en begraven in grafheuvels.

Hoe ziet zo’n grafheuvel eruit? Waarom ligt dat urnenveld hier? Met welke rituelen werd de crematie en begraving omgeven? Waar kwamen die vroege bewoners vandaan en waarom verdwenen ze weer? Hoe is dit unieke gebied ontdekt en hoe worden de grafheuvels nu beschermd? Dat zijn allemaal vragen die tijdens de wandeling aan bod komen. Maar ook spreken we over de IJzeren Rijn die dwars door het gebied loopt. Ook is er aandacht voor de veranderingen in dit dynamische stuiflandschap en de invloed op de natuur door de zinkfabriek van Dorplein.

Kortom: een wandeling door een prachtig gebied op zoek naar de sporen van onze vroege voorouders.

Ik fiets hier heel vaak langs, maar ik heb nooit geweten dat er over die Boshoverheide zo’n interessant verhaal te vertellen valt. Die wandeling? Een echte aanrader.

Tineke
Als activiteit met onze vriendengroep de wandeling op het urnenveld ondernomen. Een wel heel bijzondere plek. Zoveel geschiedenis, zomaar in onze eigen omgeving! Enthousiast en boeiend verteld, een fijne wandeling. Zeer de moeite waard.
Ger

Gegevens wandeling

  • Startlocatie: bij infobord Kempen-Broek, Urnenveld, Trancheeweg, Weert
  • Afstand: ong. 1,5 km
  • Duur: ong. 1,5 uur

  • Deelnemers: maximaal 20 per gids

  • Kosten : 1 gids €45.,, grotere groepen op aanvraag.

Neem contact op