Een platform van ondernemers uit de toeristische en recreatieve sector gaat mede beoordelen hoe Weert deze economische tak kan verbeteren.

Bron: De Limburger; door Erwin Schmidt (10.05.2023); https://www.limburger.nl/cnt/dmf20230510_94919834

Met ingang van dit jaar heeft de Weerter politiek de toeristenbelasting met 0,15 cent per overnachting verhoogd. Bedoeling is dat de extra inkomsten, zo’n 94.000 euro per jaar, worden besteed om juist deze sector te laten groeien.
Wethouder Martijn van den Heuvel (Weert Lokaal, toerisme) wil daarbij de samenwerking zoeken met lokale ondernemers. Bedoeling is zo ook die ondernemers te stimuleren hun activiteiten op elkaar af te stemmen en samen de gemeente Weert als trekpleister te promoten.

„Toerisme en recreatie is een steeds groter wordende economische pijler voor de regio”, zo zei Van den Heuvel woensdag op een symposium hierover op vakantiepark Weerterbergen. De gemeente erkende daarbij ook dat „door gebrek aan ambtelijke mankracht” er hiervoor jaren te weinig aandacht is geweest.

Platform

Tijdens het symposium werd het Toeristisch Platform Weert in het leven geroepen, dat gaat adviseren over te nemen stappen. Hierin zitten Jos Coumans van Roompot Weerterbergen, Jack Hermans van het Klimbos Weert, Hans Bovend’eerdt van fietscafé en camperplaats Hoeve Lieshout, Fred Romeijnders van Brasserie-Hotel Antje van de Statie, Vincent van den Berg van Molennetwerk Kempen-Broek en wethouder Van den Heuvel zelf.
Het platform gaat ook andere ondernemers en investeerders bij de toeristische ontwikkeling betrekken. Zeker een kwart van de te investeren gelden moet uit de markt zelf komen. De prioriteit komt te liggen bij het verbinden van al bestaande voorzieningen, het ontwikkelen van themagerichte activiteiten en het uitdragen van de natuurwaarden en het cultureel erfgoed.

Wandelroutes
Zo werkt de gemeente al met diverse partijen aan uitbreiding van het netwerk van wandelroutes. Volgens Erwin Christis van het hierbij betrokken GrensPark Kempen-Broek komt er zo 90 kilometer aan wandelroutes bij rond Weert. Daarbij wordt gelet op aansluiting op het stadscentrum en horecagelegenheden.
Ook aan het bekender en bereikbaarder maken van het Urnenveld Boshoverheide wordt gewerkt. Verder ziet Van den Heuvel kansen om een toeristisch treintje te laten rijden tussen recreatieve hotspots in Weert, zoals bijvoorbeeld vakantiepark Weerterbergen, recreatiegebied De IJzeren Man en het centrum van Weert.
Vanuit het publiek kwam verder de suggestie om langs de A2 op een groot bord te laten zien wat Weert te bieden heeft. Wethouder Martijn van den Heuvel hoopt het symposium volgend jaar een vervolg te geven en dan al concrete nieuwe initiatieven te kunnen presenteren.


F
oto: De leden van het nieuwe Toeristisch Platform Weert, van links naar rechts:Jack Hermans, Hans Bovend’eerdt, Vincent van den Berg, Fred Romeijnders, Martijn van den Heuvel en Jos Coumans. — © De Limburger