Bron: Dagblad de Limburger: door Erwin Schmidt (09.09.2021)
(Foto: archief John Peters)

Als het aan het Weerter college van B en W ligt, komt er extra geld om alsnog archeologisch onderzoek te doen in de tussengracht bij voormalig kasteel Nijenborgh. De raad wordt 6 oktober gevraagd hiervoor drie ton beschikbaar te stellen.
Dat zegt wethouder Martijn van den Heuvel (Weert Lokaal).

Eigenlijk was het uitgraven van deze tussengracht het hoofddoel van het onderzoek naar de voormalige voorburcht van het kasteel aan de Biest afgelopen zomer. Maar al snel bleek dat hier veel met lood vervuilde grond ligt en de grondwaterstand zo hoog is, dat met damwanden een droge kuip gebouwd moet worden om er te kunnen werken. Dat kost extra geld.

Vondsten

De archeologen hebben hun onderzoek daarom nu afgerond, zonder de tussengracht uit te graven. Juist in de gracht bestaat de kans op aardige vondsten, omdat de verwachting is dat bij belegeringen en latere afbraak van de burcht er attributen in terechtgekomen zijn.

„Op de rest van het terrein is weinig tot niets gevonden, behalve dan de fundamenten van de voorburcht”, zegt Van den Heuvel.

Er wordt een plan opgesteld om de ontdekte contouren van de voormalige burcht, die in 1702 werd verwoest, zo veel mogelijk zichtbaar te maken in nieuwe park dat hier komt.

Lees ook: Politiek Weert roert zich over opgravingen stadspark: ‘Onderzoek moet verder’

Tekst foto: In de bovenste grondlaag van de tussengracht, die nog niet verder is uitgegraven, zijn scherven van een 16de-eeuwse

Bron: