Op uitnodiging van de ervaren Roermondse stadsgids Louis Wolters
(oud-geschiedenis docent op de Philips van Horne…) wandelde het Weerter stadsgidsenteam woensdagmiddag 7 december tussen 13.30 en 17.00 uur door de Roermondse binnenstad.
Louis startte de wandeling met een kort historisch overzicht op de Markt, voor het stadhuis. De tocht ging vervolgens via de Roerkade naar de laatgotische Sint-Christoffelkathedraal
Niet alleen de vorm van kerk maakte indruk maar ook de veelheid aan schitterende glas in lood ramen.

Hoogtepunt
Een van de onbetwiste hoogtepunten was een bezoek aan de Middeleeuwse Munsterkerk, het enige voorbeeld in Nederland van een kerk in laatromaanse stijl. De officiële naam van de kerk luidt Onze Lieve Vrouwe Munsterkerk. De kerk werd gebouwd als onderdeel van een Cisterciënzer vrouwenabdij, de Munsterabdij, gesticht rond 1218 door graaf Gerard III van Gelre.
Voor de meeste stadsgidsen was dit de eerste keer dat ze deze parel van binnen konden aanschouwen.

Synagoge
Na een koffiepauze in een nabij gelegen restaurant werd nog een bezoek gebracht aan de -achter winkels verscholen- synagoge. De synagoge werd opgericht in 1853 en was gelegen achter een dubbel winkelpand. De voorgevel van het pand wordt versierd met een natuurstenen ornament dat de tien geboden tussen zuilen toont en dat gedekt is door een fronton. Hierboven een ronde lijst voorzien van een davidsster.
De synagoge werd in WO2 door de nazi’s verwoest, maar A. Osnowicz ontwierp een nieuwe synagoge die in 1953 op de plaats van de voorganger werd gebouwd. In 1990 werd de synagoge echter opgeheven aangezien de Joodse gemeente te klein was geworden, maar in 2005 werd de synagoge gerestaureerd en er worden rondleidingen in gegeven. De synagoge bevat nog de inventaris en voorwerpen die de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Roermond illustreren.
Tenslotte liet Louis Wolters, als prominent lid van de befaamde Sjtadsvastelaovesvereniging D’n Uul, nog als verrassing het ‘D’n Uul’ museum zien in de Hamstraat. Een museum met tal van foto’s, teksten, attributen en gadgets van deze roemruchte carnavalsvereniging.

Even na 17.00 uur werd, voor het VVV kantoor, Louis bedankt voor zijn enthousiaste en kundige rondleiding. In het voorjaar brengen de Roermondse collega’s een tegenbezoek aan Weert.