Bron: Dagblad de Limburger – VIA Weert (05-04-2023); https://www.limburger.nl/cnt/dmf20230405_94699231

Door Rob van Deurzen
Foto: © Dick Holthuis

De stadsgidsen van Weert staan aan de vooravond van een nieuw seizoen. Wie meer wil weten over de Van Hornestad, en met name haar rijke geschiedenis, valt met de neus in de boter. Het toch al omvangrijke aanbod aan wandelingen is namelijk nog verder uitgebreid.
Natuurlijk. Ook als de herfstbladeren en sneeuwvlokken vallen en zelfs als het vriest dat het kraakt is het mogelijk om er met een Weerter stadsgids op uit te trekken. Maar het gros van de rondleidingen, wandelingen én fietstochten – want ook die staan op het lijstje – door de stad (en omgeving) wordt in het voorjaar en de zomermaanden verzorgd. „Dan ziet alles er toch net wat vrolijker en kleurrijker uit”, lachen de gidsen Jan Leenders en Harrie Mennen. „Nu de lente echt is begonnen en het zonnetje zich weer regelmatig laat zien, staan we in de startblokken om met belangstellenden op pad te gaan.”

Verrast
Wandelen door de historische binnenstad. Langs scholen en kloosters, of plekken waar Maria een belangrijke rol speelt. Een rondleiding vol wetenswaardigheden over het grootste urnenveld van Noordwest-Europa, door de Biest of de wijk Fatima. Op jaarbasis wordt er door het negenkoppige stadsgidsenteam van Weert, allemaal hobbyisten, zo’n 130 keer ‘uitgerukt’. In totaal worden daarbij om en nabij de 2500 belangstellenden rondgeleid. Ongeveer tachtig procent daarvan komt uit de eigen gemeente, weten Leenders – sinds juli van het afgelopen jaar voorzitter – en Mennen. „Zelfs geboren en getogen Weertenaren zijn vaak verrast over wat er in hun eigen stad allemaal te zien is. Aan gebouwen en plekken waar je waarschijnlijk al tientallen, wellicht zelfs honderden keren achteloos voorbijgelopen bent kleeft vaak een hele geschiedenis, veelal gerelateerd aan de periode waarin de Van Hornes over de stad regeerden.”
Nieuw toegevoegd aan het programma zijn dit seizoen de wandelingen naar het vernieuwde stadspark (Kasteelpark Nijenborgh) en het Lichtenbergcomplex, inclusief de Boostenzalen en voormalige KMS.

Gerard Reve
Daarnaast verzorgt neerlandicus Herman van Horen in het kader van het honderdste geboortejaar van de bekende schrijver Gerard Reve op uitnodiging van het stadsgidsenteam op zaterdag 20 mei een speciale Reve-wandeling in de Weerter binnenstad. De auteur woonde er van 1972 tot 1975 aan de Nieuwe Markt en schreef er diverse bekende werken.
„Eveneens nieuw, of liever gezegd vernieuwd, is het 52 pagina’s tellende boekwerkje dat hoort bij de populaire wandeling door de historische binnenstad”, laat Harrie Mennen, auteur van het boekje, weten. „Het naslagwerk heeft een update gehad en is aangevuld met de nieuwste informatie, onder andere over het vernieuwde Museum W en het Kasteelpark Nijenborgh.”
Wat Leenders en Mennen, beiden voormalig leraar aardrijkskunde, zo trekt aan het stadsgids zijn? „De interactie met het publiek”, klinkt het eensgezind. „Eigenlijk is het gewoon lesgeven in de buitenlucht. Iedereen die deelneemt aan een wandeling of fietstocht heeft zich daar bewust voor aangemeld en is dan ook oprecht geïnteresseerd”, aldus het tweetal.

Wijsheid in pacht
„Het komt overigens regelmatig voor dat iemand onderweg interessante weetjes vertelt die bij ons gidsen nog niet bekend zijn.” Lachend: „Zo zie je maar, ook wij hebben niet alle wijsheid in pacht en leren telkens weer bij.”

Headset
Iedere tweede zondag van de maand verzorgen de Weerter stadsgidsen een open wandeling, waarvoor telkens een thema uit het reguliere aanbod wordt uitgekozen. Bij iedere wandeling, maar ook bij de fietstocht, krijgen alle deelnemers én de gids een headset. „Ontzettend praktisch”, vertelt Jan Leenders. „Zo kan de gids al wandelend of fietsend zijn verhaal doen, zonder telkens stil te hoeven staan.” Ook is het mogelijk een zogenaamde ‘presentatie op locatie’ te boeken. „Daarbij komt de stadsgids bijvoorbeeld naar een zorginstelling, vereniging of familiebijeenkomst in de eigen huiskamer. De activiteit van ongeveer een uur wordt afgestemd op de interesses van de aanvrager. Kortom, de keuze is reuze”, besluiten Leenders en Mennen.

Kijk voor meer informatie en het aanbod op de website www.stadsgidsenweert.nl of de Facebookpagina. Het vernieuwde boekje is o.a. verkrijgbaar bij de Bruna in Weert en via de stadsgidsen.

Onderschrift foto: Stadsgidsen Jan Leenders (staand) en Harrie Mennen, op creatieve wijze vastgelegd in de ontvangsthal van Museum W. — © Dick Holthuis