De Wandeling

Op de Boshoverheide, een onderdeel van het prachtige natuurgebied “De Weerter- en Budelerbergen” van ongeveer 912 ha. ligt het grootste urnenveld van West-Europa.

Een urnenveld is een groep kleine grafheuvels die dicht bij elkaar liggen. Per grafheuvel werden de resten van één persoon bijgezet. De grafheuvels zijn gebouwd in de late Bronstijd (1200 -700 voor Chr.) en de IJzertijd (800 – 50 voor Chr.) Tussen 1983 en 1988 is het urnenveld nader onderzocht door de Amsterdamse hoogleraar Bloemers en na dit onderzoek zijn een aantal grafheuvels gerestaureerd In dit gebied is een mooie (rolstoelvriendelijke) wandeling uitgezet die u langs de verschillende grafheuvels voert.

Naast de nodige informatie over het urnenveld vertelt de gids u ook over het ontstaan van het bungalowpark `De Weerterbergen`, de geschiedenis van de IJzeren Rijn, het ontstaan van Dorplein en het nabijgelegen industrieterrein.

Gegevens wandeling

  • Afstand: ca. 5 km

  • Duur: ca. 1,5 uur

  • Deelnemers: min. 4 / max. 10 voor 1 gids / max. 20 2 gidsen

  • Kosten: € 35,00 1 gids / € 45,00 2 gidsen

Neem contact op

De Wandeling

Eeuwenlang was Weert een ingeslapen handelsplaatsje omringd door boerenland. Pas op het einde van de 19de en vooral in de eerste helft van de 20ste eeuw schoot de stad wakker en ontwikkelde zich in vrij korte tijd tot een industriestad met een snel groeiende bevolking en bedrijvigheid.
De wandeling vertelt het verhaal van deze metamorfose. Wat veranderde er? Waarom gebeurde dat niet eerder? Wat waren de gevolgen voor bijvoorbeeld de Stationsstraat (o.a. Drukkerij Smeets) , de Wilhelminasingel maar ook voor tuindorp Fatima en de opkomende industriezone lang het spoor (Limco, Waltje Gruythuysen enzovoort).

De grootste verandering vond echter plaats langs de Zuid-Willemsvaart. Daar komen we niet, maar de wandeling wordt vooraf gegaan door een filmpje, waarin deze ontwikkelingsas centraal staat.

Echt een aanrader.

‘Niet alleen als toerist maar ook als geboren en getogen Weertenaar ga je je verwonderen over onze geschiedenis en op hoeveel plekken in de stad deze eigenlijk zichtbaar is. Echt een aanrader om eens mee te lopen met een van de wandelingen van de Weerter Stadsgidsen!’

Gegevens wandeling

  • Startlocatie: Stationsplein
  • Afstand: ong. 2 km
  • Duur: ong. 2.uur

  • Deelnemers: maximaal 20 per 1 gids
  • Kosten: 1 gids:10 pers. €35,- en 20 pers. €45,- / grotere groepen op aanvraag
  • Bijzonderheid: de wandeling wordt voorafgegaan door een filmpje. De locatie waar dit vertoond wordt, hoort u na de boeking.
Neem contact op