De stadsgidsengroep is een kleine groep enthousiaste en vakkundige gidsen die zich hebben verenigd in “DE STICHTING STADSGIDSEN REGIO WEERT”

Wat wij willen bereiken:

  • het promoten van de stad Weert en de regio;
  • het cultuurhistorisch besef van de inwoners én de bezoekers van Weert vergroten;

Dit doen we door het begeleiden van wandelingen en fietstochten en -op verzoek- het houden van presentaties op locatie. Bovendien geven we regelmatig wandel- of fietsgidsjes uit waarmee u zelf op pad kunt. Tot slot, een lid van het team zit in de cultuurcommissie van de gemeente Weert.

Dit zijn wij:

Frans Oerlemans, voorzitter

‘Veel Weertenaren denken dat in Weert alles is afgebroken. Na een wandeling met een gids, wordt dat vooroordeel meestal wel bijgesteld.’

Stadsgidsen regio Weert is een team vrijwilligers die zich grondig heeft verdiept in de historie van Weert, maar als echte Weertenaren kennen zij ook de stad van nu als hun broekzak. Ruim 130 keer per jaar zijn we met een groep op pad. Met Weertenaren, met mensen uit het hele land en soms zelfs met Engels,Frans of Duits sprekende gasten.
Weert kent een rijke historie en daar is gelukkig nog veel van te zien. Denk aan de monumentale Sint Martinuskerk, het klooster van de Zusters Birgittinessen en de Paterskerk op de Biest.
De Stadsgidsen bieden allerlei soorten wandelingen en activiteiten aan.
Neem gerust contact op en laat uw wensen horen.

Jan Lemmen

‘Wat stadsgidsen zo leuk maakt? Dat je verhalen vertelt én verhalen terugkrijgt.’

Dit is mijn favoriete beeld om de historie van Weert aan op te hangen. Kunstenaar Joep Thissen vertelt hierop als in een stripboek over de passanten op de Geuzendijk, maar dat verhaal kan model staan voor de geschiedenis van Weert.
Eigenlijk had ik leraar Frans willen worden, maar het is uiteindelijk beleidsjurist bij de rijksoverheid geworden. Zo krijgt na mijn pensionering de leraar in mij toch nog een herkansing. Mijn ervaring als stadsgids in mijn vorige woonplaats – Gouda – helpt mij daarbij om over de gemeentegrenzen van Weert heen te kijken en te zien hoe Weert past in een groter geheel.

Carla Bronzwaer

‘2011. In de voetsporen van ons koningshuis ……’

Weert kent als middeleeuwse stad een lange en interessante geschiedenis. Graag wil ik met jullie de belangrijke gebeurtenissen uit het verleden delen. Maar ook het heden van mijn stad en zijn bewoners is zeker de moeite van het vertellen waard.

Koos Neijnens

‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet …. Weert.’

Het zijn vaak de kleine dingen waar je gelukkig van wordt. Ik vertel graag over mijn geboortestad, over de bewoners en hun verleden. Maar ook over hun taal, tradities en cultuur, over hun huizen en gebouwen, hun pleinen, straten en steegjes. De mensen laten zien wat hún plek in de geschiedenis is. Niet op het wereldtoneel maar in het klein, in hun dagelijkse omgeving.

Jan Leenders

‘En weer geniet ik van de kreten van verwondering, bewondering, en verbazing…’

Meer dan 41 jaar ben ik met mijn leerlingen tijdens de aardrijkskundelessen op de Philips van Horne
vaak spontaan de binnenstad ingelopen. Met name om de stedenbouwkundige achtergronden te belichten,om de theorie te toetsen aan de praktijk. Het lesboek is om de hoek, omgevingsonderwijs pur sang.
Nu, als pensionado wandel ik met geïnteresseerde volwassenen door onze binnenstad.
Hun reacties? Die lijken op die van mijn leerlingen vroeger.

Lenie Rademakers

‘Als geboren en getogen Weertse ben ik trots – of zoals ze in Weert zeggen ‘gruuëts’- op mijn stad.’

Geschiedenis en zeker de geschiedenis van Weert, heeft mij altijd geïnteresseerd. Na mijn onderwijsloopbaan ben ik in 2019 stadsgids geworden. Ik leer en ontdek nog elke dag nieuwe dingen over de stad. Heerlijk om met een groepje door Weert te wandelen en te vertellen over al het moois en interessants wat onze stad biedt.
Het geeft me energie als Weertenaren na afloop van een wandeling zeggen: ‘Voortaan kijk ik wat minder naar de etalages en wat meer naar de geveltjes erboven’.

Ed Bijmans

‘Ken de geschiedenis van jouw stad en je voelt je er meer mee verbonden.’

Meer dan 10 jaar werkte ik als beroepsmilitair in Duitsland. Elk weekend wanneer ik naar huis reed en het bord WEERT passeerde, dan voelde ik mij thuis.
Dat gevoel van je thuis voelen in onze stad met haar mooie geschiedenis en bebouwing wil ik graag overbrengen tijdens een stadswandeling.

Harrie Mennen

‘Weertenaren zijn ná de wandeling altijd positiever over hun stad dan daarvóór. Als ik dát hoor, dan is mijn dag weer goed.’

Ik ben sinds 2018 stadsgids. Sindsdien heb ik meer over mijn geboortestad geleerd dan al die jaren daarvoor samen. Ja in Weert is veel afgebroken, maar het verhaal dat je over onze stad kunt vertellen blijft bijzonder interessant. Gelukkig vindt de groeiende groep mensen die wij rondleiden dat ook. Stadsgidsen geeft mij energie!

Peter Theunissen

‘De stad is nooit af. Dat maakt het verhaal over Weert zo interessant.’

Als stadsgids leid ik graag mensen rond om hen bekend te maken met de cultuur en geschiedenis van Weert. Dat laatste vind ik belangrijk want de stad zoals zij nu is, is het resultaat van allerlei ontwikkelingen soms lang geleden en soms heel recent. Gebouwen, straten en pleinen veranderen maar de verhalen erachter blijven. Die wil ik graag tijdens mijn wandelingen vertellen.

Annelies Diks

‘Je weet er de weg wel, maar dan ken je de stad nog niet.’

Ik kom uit Eindhoven en ben hier in 2000 komen wonen. De weg vond ik al snel in Weert, maar ik wilde de stad ook beter leren kénnen. Nou, dan moet je stadsgids worden! Eerst vond ik het wel spannend, met Weertenaren op stap. Maar al wandelend heb ik veel van hen geleerd. Zij hebben mij het leven van alle dag en het gevoel van trots voor hun stad bijgebracht. Als stadsgids vertel ik graag het historisch verhaal van Weert. Dat is niet alleen belangrijk voor volwassenen maar ook voor de jeugd; de jongeren hebben vanaf het begin altijd mijn speciale aandacht gehad.

Een keer legde ik aan kinderen van de basisschool uit hoe oud de Martinuskerk is. Ik vertelde hoeveel opa’s en oma’s dát geleden was. Een van de kinderen zei:’Dat is wel hééél oud, maar ook erg knap want hij “DOET” het nog steeds.’ Dat kwartje was gevallen.

Leuke weetjes

0
Wandelingen 2019
0
Onthoofding Philips
0
Inwoners Weert