De stadsgidsengroep is een kleine groep enthousiaste en vakkundige gidsen die zich hebben verenigd in “DE STICHTING STADSGIDSEN REGIO WEERT”

Wat wij willen bereiken:

  • het promoten van de stad Weert en de regio;
  • het cultuurhistorisch besef van de inwoners én de bezoekers van Weert vergroten;

Dit doen we door het begeleiden van wandelingen en fietstochten en -op verzoek- het houden van presentaties op locatie. Bovendien geven we regelmatig wandel- of fietsgidsjes uit waarmee u zelf op pad kunt.

Dit zijn wij:

Jan leenders, voorzitter

En weer geniet ik van de kreten van verwondering, bewondering, en verbazing…’

Stadsgidsen regio Weert is een team vrijwilligers die zich grondig heeft verdiept in de historie van Weert, maar als echte Weertenaren kennen zij ook de stad van nu als hun broekzak. Weert kent een rijke historie en daar is gelukkig nog veel van te zien. Ruim 130 keer per jaar zijn we met een groep op pad.
Meer dan 41 jaar ben ik met mijn leerlingen tijdens de aardrijkskundelessen op de Philips van Horne vaak spontaan de binnenstad ingelopen. Nu, als pensionado wandel ik met geïnteresseerde volwassenen door onze binnenstad. Hun reacties? Die lijken op die van mijn leerlingen vroeger.

De Stadsgidsen bieden allerlei soorten wandelingen en activiteiten aan. Neem gerust contact op en laat uw wensen horen.

Theo Halfers

‘Ik vind het prachtig mensen de geschiedenis van Weert en haar bewoners te laten ontdekken.

Geboren op  Moesel, getrouwd met een meisje van Fatima en woon mijn hele leven al in Wieërt.

Geschiedenis?  Ja, dat boeit mij vanaf mijn jeugd.

De laatste jaren vind ik het interessant om de plek van Weert in die “grote” geschiedenis te ontdekken.

Carla Bronzwaer

‘Ik vind het ook prettig mijn deelnemers te wijzen op nieuwe, innovatieve en duurzame projecten.’

Weert kent als middeleeuwse stad een lange en interessante geschiedenis. Graag wil ik met jullie de belangrijke gebeurtenissen uit het verleden delen. Maar ook het heden van mijn stad en zijn bewoners is zeker de moeite van het vertellen waard.

Koos Neijnens

‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet …. Weert.’

Het zijn vaak de kleine dingen waar je gelukkig van wordt. Ik vertel graag over mijn geboortestad, over de bewoners en hun verleden. Maar ook over hun taal, tradities en cultuur, over hun huizen en gebouwen, hun pleinen, straten en steegjes. De mensen laten zien wat hún plek in de geschiedenis is. Niet op het wereldtoneel maar in het klein, in hun dagelijkse omgeving.

Jos Leenders

‘Telkens verrast mij weer hoeveel cultuurhistorische elementen in Weert nog te zien zijn.’

Ik ben niet geboren maar wel getogen in Weert. Ben altijd geïnteresseerd geweest in de lokale geschiedenis van ‘mijn’ stad. En ja, misschien is er wel té veel verloren gegaan. Maar.. hoe beter ik Weert leer kennen, hoe vaker ik verrast wordt door wat er nog wél te zien is. Na 44 jaar onderwijs is het mijn uitdaging nu als stadsgids, belangstellenden te laten zien wat voor moois onze Van Hornestad nog altijd te bieden heeft!

Lenie Rademakers

‘Als geboren en getogen Weertse ben ik trots – of zoals ze in Weert zeggen ‘gruuëts’- op mijn stad.’

Geschiedenis en zeker de geschiedenis van Weert, heeft mij altijd geïnteresseerd. Na mijn onderwijsloopbaan ben ik in 2019 stadsgids geworden. Ik leer en ontdek nog elke dag nieuwe dingen over de stad. Heerlijk om met een groepje door Weert te wandelen en te vertellen over al het moois en interessants wat onze stad biedt.
Het geeft me energie als Weertenaren na afloop van een wandeling zeggen: ‘Voortaan kijk ik wat minder naar de etalages en wat meer naar de geveltjes erboven’.

Ed Bijmans

‘Ken de geschiedenis van jouw stad en je voelt je er meer mee verbonden.

Meer dan 10 jaar werkte ik als beroepsmilitair in Duitsland. Elk weekend wanneer ik naar huis reed en het bord WEERT passeerde, dan voelde ik mij thuis.
Dat gevoel van je thuis voelen in onze stad met haar mooie geschiedenis en bebouwing wil ik graag overbrengen tijdens een stadswandeling.

Harrie Mennen

‘Weertenaren zijn ná de wandeling altijd positiever over hun stad dan daarvóór. Als ik dát hoor, dan is mijn dag weer goed.’

Ik ben sinds 2018 stadsgids. Sindsdien heb ik meer over mijn geboortestad geleerd dan al die jaren daarvoor samen. Ja in Weert is veel afgebroken, maar het verhaal dat je over onze stad kunt vertellen blijft bijzonder interessant. Gelukkig vindt de groeiende groep mensen die wij rondleiden dat ook. Stadsgidsen geeft mij energie!

Peter Theunissen

‘De stad is nooit af. Dat maakt het verhaal over Weert zo interessant.’

Als stadsgids leid ik graag mensen rond om hen bekend te maken met de cultuur en geschiedenis van Weert. Dat laatste vind ik belangrijk want de stad zoals zij nu is, is het resultaat van allerlei ontwikkelingen soms lang geleden en soms heel recent. Gebouwen, straten en pleinen veranderen maar de verhalen erachter blijven. Die wil ik graag tijdens mijn wandelingen vertellen.

Leuke weetjes

0
Wandelingen 2019
0
Onthoofding Philips
0
Inwoners Weert