De stadsgidsengroep is een kleine groep enthousiaste en vakkundige gidsen die zich hebben verenigd in “DE STICHTING STADSGIDSEN REGIO WEERT”
Wat wij willen bereiken:
- het promoten van de stad Weert en de regio;
- het cultuurhistorisch besef van de inwoners én de bezoekers van Weert vergroten;
Dit doen we door het begeleiden van wandelingen en fietstochten en -op verzoek- het houden van presentaties op locatie. Bovendien geven we regelmatig wandel- of fietsgidsjes uit waarmee u zelf op pad kunt. Tot slot, een lid van het team zit in de cultuurcommissie van de gemeente Weert.
Dit zijn wij:

Frans Oerlemans, voorzitter
‘Veel Weertenaren denken dat in Weert alles is afgebroken. Na een wandeling met een gids, wordt dat vooroordeel meestal wel bijgesteld.’
Stadsgidsen regio Weert is een team vrijwilligers die zich grondig heeft verdiept in de historie van Weert, maar als echte Weertenaren kennen zij ook de stad van nu als hun broekzak. Ruim 130 keer per jaar zijn we met een groep op pad. Met Weertenaren, met mensen uit het hele land en soms zelfs met Engels,Frans of Duits sprekende gasten.
Weert kent een rijke historie en daar is gelukkig nog veel van te zien. Denk aan de monumentale Sint Martinuskerk, het klooster van de Zusters Birgittinessen en de Paterskerk op de Biest.
De Stadsgidsen bieden allerlei soorten wandelingen en activiteiten aan.
Neem gerust contact op en laat uw wensen horen.

Jan Lemmen
‘Wat stadsgidsen zo leuk maakt? Dat je verhalen vertelt én verhalen terugkrijgt.’
Eigenlijk had ik leraar Frans willen worden, maar het is uiteindelijk beleidsjurist bij de rijksoverheid geworden. Zo krijgt na mijn pensionering de leraar in mij toch nog een herkansing. Mijn ervaring als stadsgids in mijn vorige woonplaats – Gouda – helpt mij daarbij om over de gemeentegrenzen van Weert heen te kijken en te zien hoe Weert past in een groter geheel.

Carla Bronzwaer
‘2011. In de voetsporen van ons koningshuis ……’

Koos Neijnens
‘Wie het kleine niet eert, is het grote niet …. Weert.’

Jan Leenders
‘En weer geniet ik van de kreten van verwondering, bewondering, en verbazing…’
vaak spontaan de binnenstad ingelopen. Met name om de stedenbouwkundige achtergronden te belichten,om de theorie te toetsen aan de praktijk. Het lesboek is om de hoek, omgevingsonderwijs pur sang.
Nu, als pensionado wandel ik met geïnteresseerde volwassenen door onze binnenstad.
Hun reacties? Die lijken op die van mijn leerlingen vroeger.

Lenie Rademakers
‘Als geboren en getogen Weertse ben ik trots – of zoals ze in Weert zeggen ‘gruuëts’- op mijn stad.’
Het geeft me energie als Weertenaren na afloop van een wandeling zeggen: ‘Voortaan kijk ik wat minder naar de etalages en wat meer naar de geveltjes erboven’.

Ed Bijmans
‘Ken de geschiedenis van jouw stad en je voelt je er meer mee verbonden.’
Dat gevoel van je thuis voelen in onze stad met haar mooie geschiedenis en bebouwing wil ik graag overbrengen tijdens een stadswandeling.

Harrie Mennen
‘Weertenaren zijn ná de wandeling altijd positiever over hun stad dan daarvóór. Als ik dát hoor, dan is mijn dag weer goed.’

Peter Theunissen
‘De stad is nooit af. Dat maakt het verhaal over Weert zo interessant.’

Annelies Diks
‘Je weet er de weg wel, maar dan ken je de stad nog niet.’
Een keer legde ik aan kinderen van de basisschool uit hoe oud de Martinuskerk is. Ik vertelde hoeveel opa’s en oma’s dát geleden was. Een van de kinderen zei:’Dat is wel hééél oud, maar ook erg knap want hij “DOET” het nog steeds.’ Dat kwartje was gevallen.