De Wandeling

In deze wandeling door het centrum van Weert staan architectonische bijzonderheden en beelden centraal. Het stratenpatroon van deze middeleeuwse stad is al eeuwenlang nagenoeg hetzelfde, maar de bebouwing is sterk veranderd. Historische gebouwen als de Sint Martinuskerk, het oude stadhuis en het Muntgebouw hebben de tand des tijds grotendeels doorstaan. Andere panden zijn gerenoveerd, afgebroken en weer opgebouwd in een bouwstijl die toen ‘in’ was. Zo vindt u in Weert voorbeelden van de eclectische stijl, De Stijl en De Amsterdamse school. Rouleau, een volgeling van Berlage, heeft in Weert zijn architectonische handtekening duidelijk achtergelaten. Dat zie je niet alleen aan de huidige voorgevel van het oude stadhuis, maar ook aan enkele fraaie panden in de Maasstraat. Ook zullen we zien hoe de Weerter architect Pierre Weegels zijn stempel op de architectuur van de stad heeft gedrukt. Meer recent verdienen de nieuwbouw op de plaats waar eertijds de schoolgebouwen van de Ursulinen stonden en het nieuwe stadhuis op de Wilhelminasingel uw aandacht.

Tijdens de wandeling wordt ook aandacht besteed aan de verfraaiing van het straatbeeld door opvallende beelden en objecten.

Ik kom uit Weert maar nu zie ik pas, dat je de geschiedenis van de stad kunt vertellen met de gebouwen als lesmateriaal.

Suzanne

Gegevens wandeling

  • Startlocatie: ingang Sint Martinuskerk of in overleg
  • Afstand: ong. 1,5 km
  • Duur: ong. 1,5 uur
  • Deelnemers: maximaal 20 per 1 gids
  • Kosten : 1 gids €45.,, grotere groepen op aanvraag.

Neem contact op